TRENDI

Človek je orodje za preprečevanje samomorov

Ljubljana, 15. januar 2019

V zadnjem mesecu minulega leta je v Cankarjevem domu pod geslom Razsvetlimo (ne)znano potekal največji TEDx dogodek leta v Sloveniji. Na njem so obiskovalci lahko prisluhnili desetim govorom, ki so osvetlili področja smeha, mikrobiologije, arhitekture, nasilja nad otroki, podarili nekaj nasvetov, kako poskrbeti za svoje zdravje, predstavili zdravilne učinke rastlin, se posvetili razumevanju samomorilnosti in menstrualnega cikla, dotaknili pa so se tudi kvalitete zraka in fizike delcev. Objavljamo videoposnetek nastopa psihologa Matica Munca.

Obalainfo

Foto: Ksaver Šinkar

TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. Začetek zgodbe sega v leto 1984, ko se je v Kaliforniji odvil štiridnevni dogodek namenjen združitvi zamisli s treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja = Technology, Entertainment, Design. Na vsakoletni TED konferenci vodilni svetovni misleci in akterji svoje znanje posredujejo v 3 do 18 minut dolgih nastopih, lahko preberemo na spletni strani Tedxljubljana.

Prvi TEDxLjubljana dogodek se je zgodil spomladi leta 2009. Do danes so gostili že več kot 130 različnih govornikov, ki so na posamičnih lokacijah znotraj prestolnice združili od 70 do kar 1500 obiskovalcev.

Med govorniki na decembrskem dogodku je bil tudi naš kolumnist in prijatelj, Matic Munc, ki je pred številnim občinstvom spregovoril o samomoru in bil deležen stoječih ovacij.

Ko smo ga vprašali, zakaj ravno ta tema, kakšni so vtisi po takšni izjemni izkušnji in kako je bilo govoriti o temi, ki še vedno velja za nekakšen tabu, je Matic povedal:

“Govor na TEDxLjubljana 2018 je bil res nepozabna izkušnja, predvsem zaradi vzdušja in ekipe prostovoljcev, ki dogodek pripravlja. Na visokem etičnem pogonu, visoko profesionalni in super mladi ljudje stojijo za to znamko in res je bil užitek.

Za samo tematiko sem bil povabljen z njihove strani, kar se mi zdi kar velika pohvala. O lastnih izkušnjah s samomorom sem sicer že večkrat spregovoril v različnih skupinah, res pa še nikoli pred 1.500 ljudmi. Treme ni bilo, samo prijetna vznemirjenost. V resnici sem sam pri sebi sprejel odločitev, da bom ta cel dan užival in mi je nekako tudi uspelo. Tako sem tudi lahko hvaležno sprejel res bučen aplavz, vendar se mi tudi zdi, da sem opravil dobro, vsekakor točno tako, kot sem si zamislil. To je pa kar dober občutek.”

Lahko takšen govor spodbudi bolj odprto razpravo o samomoru? Matic je optimističen.

“Zdaj prihaja vse malo za mano, tudi vprašanje, ali je lahko tak nastop malo večji kamen v mozaiku preprečevanja samomora v Sloveniji. Sem trdno prepričan, da ja, drugače se tudi ne bi lotil na tak način. Predvsem pa obstaja upanje, da bomo sčasoma o tej težki tematiki sposobni govoriti bolj odprto, bolj iskreno. V dvorani je bilo res veliko zelo mladih ljudi, ki ne verjamejo v tabuje na tak način kot mogoče naša generacija. Oni so lahko nosilci malo drugačnega odnosa tudi do bolečih tematik,” je dejal.

Nataša Fajon