TRENDI

Drugi tir največji infrastrukturni projekt v državi

Ljubljana, 10. marec 2019

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo seznam projektov, ki bodo letos stekli na cestah in železnicah. Trenutno je na omrežju državnih cest in kolesarskih povezav v gradnji ali v fazi javnega naročila 221 projektov, je razvidno iz podatkov, ki jih je ministrstvo za infrastrukturo objavilo na svojem Facebook profilu. Na železniškem omrežju je medtem v teku 16 projektov, 10 pa jih je v pripravi.

Obalainfo

Foto: MI

Med projekti na državnih cestah in mreži kolesarskih povezav so npr. nadaljevanje prenove na več odsekih t. i. keltike med Logatcem in Mostom na Soči, več projektov pri gradnji krške obvoznice, temeljita rekonstrukcija ceste med Mežico in Črno na Koroškem, še vedno trajajoča posodobitev edinega preostalega makadamskega odseka na cesti med Planino pri Sevnici in Sevnico, nadaljevanje preurejanja ceste skozi Zgornjesavsko dolino med Dovjim in Gozd Martuljkom, več projektov posodobitve na cesti med Postojno in Jelšanami, vrsta manjših obvoznic in drugi projekti po vsej državi.

Na sezamu sta dva cestna projekta v fazi javnega naročila, ki zadevata območje slovenske Istre. V Pradah ob osnovni šoli nameravajo prilagoditi intervencijsko pot in prehod skozi protihrupno ograjo ob R3-625/1061. Pripravljajo pa tudi dokumentacijo za rekonstrukcijo ceste Svet Anton – Gračišče, ki bo izvedena dveh etapah.

Obalainfo

Foto: MI

Lani je bilo sicer v proračunu za novogradnje in obnove na državnih cestah namenjeno okoli 230 milijonov evrov in toliko je predvidenih tudi v predlogu rebalansa letošnjega proračuna.

Lani je vlada potrdila tudi prvi šestletni načrt vlaganj v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2018-2023. Ta predvideva zvišanje obsega proračunskih sredstev za projekte na omrežju v obdobju med 2020 in 2023 na okoli 280 milijonov evrov.

Največji infrastrukturni projekt v državi je na 1,2 milijarde evrov ocenjeni drugi tir Koper-Divača, za katerega pa se oblikuje posebna finančna konstrukcija, investitor pa bo državno podjetje 2TDK.

Uredništvo