TRENDI

Facebook razburil uporabnike po vsem svetu

Ljubljana, 14. marec 2019

Družbeno omrežje Facebook še vedno odpravlja motnje, ki so se začele včeraj okrog 17. ure, ko so bile po vsem svetu nedostopne njihove štiri glavne aplikacije – osrednje socialno omrežje, obe aplikaciji za pošiljanje sporočil in Instagram. Uradne razlage, zakaj je do tega prišlo, v družbi še niso podali.

Obalainfo

Foto: WK

Težave so se začele včeraj popoldne, prvi pravi znaki odpravljanja motenj pa so se pokazali šele danes zjutraj. V tem času so bile ene glavnih internetnih storitev, ki jih ljudje vsak dan uporabljajo za komunikacijo, večinoma neuporabni.

Uporabniki niso mogli uporabljati aplikacij facebook, instagram, whatsapp in messenger, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pokazali podatki spletne strani Downdetector.com. Težave so imeli uporabniki v Avstraliji, Aziji, Evropi ter v Severni in Južni Ameriki.

“Zavedamo se, da nekateri ljudje trenutno težko dostopajo do Facebookove družine aplikacij,” so predstavniki Facebooka zapisali v svoji izjavi na Twitterju.

Obalainfo

Foto: PB

Dve uri kasneje so prek omrežja sporočili, da napako odpravljajo in da vzrok za težave ni t. i. napad DDoS (Distributed Denial of Service Attack). Pri slednjem gre za napad z izjemno povečanim številom hkratnih dostopov na ciljno spletno storitev, kar ohromi to storitev.

Nazadnje se je Facebook s težavami takšnih razsežnosti soočal leta 2008, ko je spletno mesto imelo 150 milijonov uporabnikov – v primerjavi s približno 2,3 milijardami mesečnih uporabnikov danes.

Obalainfo

Foto: PB

Aplikacije kažejo znake okrevanja šele danes z napovedjo Instagrama, da znova deluje.

V času mrka je ameriški časnik New York Times objavil, da so ameriški organi začeli preiskovati Facebookovo deljenje podatkov uporabnikov s podjetji, ne da bi uporabniki za to vedeli. Sodišče v New Yorku od vsaj dveh večjih izdelovalcev pametnih telefonov zahteva informacije o tovrstnih dogovorih s Facebookom.

Nataša Fajon