KULTURA

Galerija Runa gosti devet domačih umetnikov

Piran, 26. februar 2019

V piranski Galeriji Runa so na kulturni praznik odprli razstavo devetih umetnikov, ki si poleg ljubezni do umetniškega ustvarjanja delijo primorsko obarvane korenine ali bivanje na slovenski obali. Tega, da so vsi prijatelji piranske galerije, pa ni potrebno poudarjati.

Obalainfo

Foto: Marko Jezernik, vir: Galerija Runa

Po besedah upravljavcev Galerije Runa je bilo februarsko odprtje razstave dokaj neobičajno, saj se je likovni pridružila besedna umetnost, s katero so počastili spomin na kolega umetnika, ki se je ubadal s konstituiranjem poezije kot samostojne umetnostne zvrsti. Navdih kulturnega dneva je slavnostno odprtje obarvalo v poetične, romantične in nostalgične barve.

»Tudi naši obalni umetniki želijo vzbujati romantiko, ki začenja, žal, počasi začenja izginjati v naši družbi,« so izpostavili ob odprtju.

Kdor se bo odločil za ogled razstave, ima na voljo še kakšnih štirinajst dni, saj bo odprta do 7. marca 2019. Vsak od devetih umetnikov se je predstavil v svojem kotičku, na svoj način in s svojim pogledom na poslanstvo, ki pogosto terja veliko odpovedovanja.

Takoj za vrati desno so razstavljena dela slikarke in pesnice Marije Flegar, ki se ukvarja z akvarelno tehniko. Na papirju ustvarja žametno površino, ki ustreza teksturi cvetnih lističev. Z močnimi barvami in nadnaravno velikostjo cvetov poudarja občutek monumentalnosti. Igra se z barvnimi harmonijami in uporablja tehniko slikanja mokro na mokro ter zlivanje barv na papir. Njena inspiracija so vrtnice s svojo erotiko.

Na levi strani vrat so dela Marka Jezernika, ki svoje življenje posveča likovni umetnosti. Na ogled so različne poslikave na les in triptih kolaž (Oznanjenje pastirjem, Čaščenje magov, Beg v Egipt). Marko že vrsto let ustvarja v kiparskih, slikarskih in grafičnih tehnikah, osvojil pa je tudi skrivnostni svet stapljanja stekla, iz katerega izdeluje unikatne izdelke. Tekom let, bogatih z ustvarjanjem, je imel svojo stojnico umetniških izdelkov v Portorožu, atelje v Sečovljah, studio in galerijo v Piranu, sedaj pa ima vrsto let tudi spletno »Galerijo Marko Jezernik« na internetu. Imel je že več kot 50 samostojnih razstav doma in v tujini ter vrsto skupinskih razstav.

Obalainfo

Foto: Mitja Mohorčič, vir: Galerija Runa

Ob krožnemu pomikanju po galeriji, pridemo do del Bogdana Frasa, ki je sicer predvsem glasbenik in čarodej, a zadnjih deset let raziskuje tudi slikarski medij. Do slikanja ga je pripeljalo druženje z likovniki, ki obiskujejo tradicionalni Ex-Tempore v Piranu. Bogdanovi likovni zapisi so izraz njegovih občutij, doživetij in spoznanj, pridobljeni v pogovorih s prijatelji. Veliko njegovih del pa je tudi abstraktnih, večplastnih in dinamičnih v stopnjevanju barv in ritma. Pogosti motivi so note, ciprese in fotografije ljudi, ki so del njegovega življenja in spominov na otroštvo. Bogdanovo slikanje je tudi poklon ljubezni do glasbe.

Naslednji razstavljalec je slikar je Angelo Bajuk, ki ustvarja krajinske impresije. Prevzema ga mediteranski svet, atmosfera in morje. Na slikah lahko vidimo enega izmed njegovih najpogostejših motivov: jadrnico, ki se bori z razburkanimi valovi in nevihtnim ozračjem. Postimpresionistična mehkoba Angela Bajuka se poraja skozi njegovo opazovanje spreminjajočih se vremenskih razpoloženj, včasih pa ga zapelje tudi v povsem ekspresionistično smer, kar si lahko ogledate na slikah nasproti vhoda v Galerijo Runa.

Ko stopimo v manjši prostor galerije, pred seboj vidimo slike z belo linijo na črni podlagi. To so dela Tamare Mihalič, ki se v svojih slikarskih delih ukvarja s človeško anatomijo, to pa predstavlja na ekspresiven način. Telesa so postavljena v nenavadne poze, za kontrast uporablja temna ozadja in z belo linijo akril poslikavo. Ukvarja se tudi s plesom, a na razstavi predstavlja svoja občutja preko platna. S svojim delom poskuša pokazati notranje doživljanje navzven.

Nasproti Tamarinih del se nahajata dve sliki umetnice Jelene Arsič, ki jo pri ustvarjanju navdihuje predvsem pop art. Riše ženske akte, pri čemer uporablja tehniko risbe. Sodelovala je tudi pri razstavi Andy Warhol v Piranu, v spremljevalni seriji izdelkov.

Obalainfo

Foto: Tamara Mihalič, vir: Galerija Runa

Levo od Jeleninih slik so razstavljeni izdelki manjših velikosti. To so stvaritve Marjete Vrunč, ki se že vrsto let ukvarja s keramiko in slikanjem. Največ ustvarja z glino, ki ji služi kot podlaga za poslikavo. Sama za svoje ustvarjanje pravi, da so njeni motivi igrivi, živahnih barv in polni otroškega optimizma, saj ima kar štiri vnuke, ki jo inspirirajo.

Naš pogled že beži v kot, kjer ne moremo mimo dveh velikih lesenih pustnih mask, ki ju je ustvaril Mitja Mohorčič. Navdih je bil drežniški pust oziroma “ta grdi” iz Kobarida. Sicer pa se Mitja ukvarja z lončarstvom. V Piranu ima svojo trgovino umetniških izdelkov, ideje za umetnine pa dobiva iz narave. Upodablja morsko dno, grozdje, solinarske čutare, vrče za vino in druge motive iz domačega kraja. Navdihuje ga avtohton pomen vsega starega istrskega. Nekaj njegovih glinenih del visi na steni galerije.

Obalainfo

Foto: Bogdan Fras, vir: Galerija Runa

Zadnji umetnik, čigar slike piranskih streh visijo v zadnjem delu galerije, je Dejan Baloh, svobodni umetnik, slikar, glasbenik in oblikovalec zvoka, dizajner in filozof. S slikami šepeta: “Le kaj vse se skriva pod temi strehami …” Zase pravi, da je opazovalec življenja in popotnik skozi čas. Ne predstavlja si življenja brez navdiha, strasti in ustvarjanja. Ne omejuje se niti z materiali niti z mediji, vse dojema kot del istega ustvarjalnega paketa. “Vse je del nas, le opaziti in začutiti je treba, tukaj in zdaj je vse,” pravi Dejan.

Po uvodnem nagovoru in predstavitvi umetnikov je sledil literarni večer, ko so se likovni umetniki prelevili v prebiralce poezije. Prešernove, seveda.

Uredništvo