LOKALNO

Hoteli smo biti Švica, postali smo Amerika

Izola, 9. februar 2019

Si predstavljate vic? Posavec, Avstrijec, Ljubljančanka, Mariborčan, Hrvat in Gibraltarčan gredo v Izolo in se vrnejo z dvema milijonoma evrov, ki jim pripadajo, zato ker pač. Kot vic je zanič, kot začetek leta za Izolane pa prav tako.

Obalainfo

Foto: Nataša Fajon

Od osamosvojitve dalje nam državni vrh prodaja foro o drugi Švici, čudežni obljubljeni deželi, ki si jo lahko samo Slovenci vzamemo kot ultimativni cilj rasti naroda in kulture. Če bi Američane, Grke, Srbe, Bolgare ali kogarkoli drugega vprašali, če si želijo postati druga Švica, bi verjetno odgovorili, da drugo mesto ni dovolj. Želeli bi postati prva Švica, pa naj se Švicarji zadovoljijo z drugim mestom.

Ampak mi smo takšni, bolj negativne sorte, oziroma kot je povedal sloviti košarkarski telestrokovnjak Sergio Tavčar, Slovenci smo najbolj negativističen narod na svetu.

Slovenci že, a ne Izolani. Izolani smo drugačni. Nas druga, še manj pa prva Švica ni nikoli zanimala. Mi smo mediteranski ljudje z mediteranskim utripom in mediteranskimi sanjami. Švico naj imajo svizci in roza krave. Mi smo hoteli v Ameriko. O tem vendarle tudi radi pojemo. In zgodila se nam je. Amerika, namreč.

V torek je na Občino Izola prispel sklep o izvršbi tožbe, ki je Izolo postavila ob bok Washingtonu. S to razliko, da je ameriškim uradnikom bolj ali manj jasno, da je njihova eksistenca, njihov obstoj, da so njihova življenja samo sredstvo za izsiljevanje egotripovskih, megalomanskih prepričanj in muh njihovega vrhovnega voditelja, ki si ne želi zidu, niti približno. Želi si predvsem, da mu dajo prav, da zmaga, pa čeprav na račun 800.000 uradnikov. Makiavelistično, vsekakor.

Po drugi strani pa Občina Izola šteje veliko manj uradnikov in zaposlenih, ki so posredno in neposredno vezani na občinska sredstva, ampak za razliko ameriških kolegov, verjamem, da jih velika večina še ve ne, kdo je kriv za nastalo situacijo. Začelo se je v času županovanja Brede Pečan, naslednji koraki so bili narejeni v času županovanja Tomislava Klokočovnika, zaključek se je razpletel ob koncu županovanja Igorja Kolenca, »ta kratko« pa je potegnil župan Danilo Markočič. Pa je to čisto vseeno, ker so se vse »igrice« dogajale mimo občine in njenih uradnikov oziroma nas v to prepričujejo.

Obalainfo

Foto: Aljoša Mislej, avtor: Alterr Magick

Vse, kar občani vemo, je, da je podjetje z Gibraltarja, s pomočjo posavskega direktorja, ljubljanske prokuristke, hrvaškega podjetja, avstrijske banke in mariborskega sodišča, s spretnimi, izključno virtualnimi potezami, od izolske občine izterjalo 1.9 milijona evrov, s tem da so obdržali ne samo nepremičnine, ampak tudi pozicijo moči na najbolj delikatnem in investicijsko zanimivem območju občine.

Dogaja se nam Amerika. Pa ne tista, o kateri na Mediteranu sanjamo, ampak tista druga, manj opevana, ki sliši na imena, kot so Enron, Bernard Madoff in njegova Ponzijeva shema, Tyco International, Healthsouth, WorldCom. Lahko bi jim rekli kolateralna škoda kapitalizma. Evo, pa smo Amerika.

Aljoša Mislej

Iz ene od januarskih številk izolskega tednika Mandrač