KULTURA

Janez Bončina Benč: Brez vas teh 70 let ne bi bilo

Ljubljana, 4. februar 2019

V ljubljanski Cvetličarni se je v petek skoraj dva tisoč glava množica poklonila častitljivim sedmim desetletjem glasbenika, ki je vsaj petdeset let svojega življenja preživel na odru. Dobesedno in metaforično. Vsekakor pa je Janez Bončina Benč živel in še živi v čvrstem objemu rock’n’rolla.

Obalainfo

Foto: Koncert je začela Karamela: Marjan Malikovič, Zlati Klun, Jadran Ogrin, Janez Bončina, avtor: Nataša Fajon

Morda ima Benč prav, da njegovih sedemdesetih let ne bi bilo brez publike, sploh takšne, ki se je v petek skupaj z njim sprehodila po zgodovini slovenske in še pred njo jugoslovanske rock scene, a hkrati bi bil brez njega marsikdo prikrajšan za bogato zakladnico brezčasnih skladb in glasbenih ekstaz, kot se je zgodila v Cvetličarni na prvi februarski dan.

Tudi o tem, kdo je bil ob tej častitljivi obletnici deležen večjega darila, slavljenec ali povabljenci, lahko le ugibamo. Najbrž pa bi težko našli koga, ki si ne bi želel obeležiti tako pomembne prelomnice s praznovanjem, kakršnega si je omislil Benč. Na velikem odru s prijatelji, ki so te spremljali na tvoji poti in s teboj delili svojo ljubezen do glasbe, in publiko najrazličnejših generacij, ki s teboj prepeva tvoje pesmi in te tudi po koncu koncerta ne pusti domov.

Obalainfo

Foto: Nejc Škofic je navdušil na klaviaturah, avtor: Nataša Fajon

Obalainfo

Foto: Izjemne glasbenike Janija Modra, Žigo Kožarja in Janija Haceta bi lahko poimenovali “najboljši spremljevalni bend”, avtor: Nataša Fajon

Vsekakor pa se je zmotilo tistih nekaj šaljivcev, ki je pričakovalo nekakšno upokojensko srečanje, saj ves večer ni bilo niti sledu o tem, da večina nastopajočih šteje nad 50 let. Igrali in peli so kot pravi mladeniči, pa tudi videti so bili tako. Med poznavalci namreč ni nikakršna skrivnost, da je rock’n’roll eliksir večne mladosti, le da predani glasbeniki nikoli niso bili biznismeni, ker jih denar pač ni zanimal, zato se namesto rock’n’rolla za ohranitev vitalnosti ter srečnega in dolgega življenja prodaja na tone izdelkov, ki bi jih lahko zamenjali le z enim sloganom – “Rock’n’roll je stil življenja”.

Na dan koncerta je pri založbi Nika izšel tudi “digitalni učbenik” z delčkom glasbene zgodovine, poimenovan Biografija, na njem pa najdemo legendarne posnetke iz bogate Benčeve preteklosti, vse od šestdesetih let, ko je sodeloval v zasedbah Helioni, Srce in Mladi levi, pa sedemdesetih, ko je osnoval skupino September, do novejše zgodovine, v kateri je pel v skupini Karamela in Junakih nočne kronike ter se kasneje podal na samostojno pot.

Obalainfo

Foto: Saksofonist Tadej Tomšič in Jani Hace med pogovorom, avtor: Nataša Fajon

Obalainfo

Foto: Janez Bončina, Tadej Tomšič, Jani Hace, Nejc Škofic, avtor: Nataša Fajon

Za uverturo v petkovo “live” izdajo Biografije so poskrbeli prav člani nekdanje Karamele, s katero so Zlati klun, Jadran Ogrin, Goran Velikonja in Marjan Malikovič na ljubljanski oder prinesli pridih obalnega rock’n’rolla. Ob zamenjavi spremljevalne skupine je v zatemnjenem intimnem vzdušju na klaviaturah soliral Nejc Škofic, ki so mu kot najmlajšemu članu zaupali vlogo tistega, ki bo glasbeno izročilo popeljal v neznano prihodnost. Ta je pod njegovimi prsti v dobrih rokah.

Preostanek večera smo bili priča pravi glasbeni poslastici, v kateri nismo samo prisluhnili legendarnim skladbam, kot so Navali narod na gostilne, V veri da boš srečna, Poet, Maja z biseri, Kadar ognji dogorijo, Ob šanku, Ta noč je moja, Gvendolina, Zlata obala in Domovino moja, temveč bili znova in znova deležni presenečenj v obliki virtuoznih soliranj prekaljenega saksofonista Tadeja Tomšiča, kitarskega mojstra Primoža Grašiča in legendarnega Tihomirja Popa Asanoviča na orglah Hammond. Z njimi so se v obliki dueta, tria ali rockovske različice orkestra pogovarjali stalni člani skupine, bobnar Žiga Kožar, kitarist Jani Moder in basist Jani Hace, s katerimi je Benč nastopal v zadnjih letih, čeprav bi po njihovi usklajenosti z lahkoto sklepali, da skupaj igrajo že od nekdaj.

Obalainfo

Foto: Ena in edina Neca Falk, avtor: Nataša Fajon

Svojevrsten čar nastopu je dodal zborovski trojček, v katerem so s svojimi glasovi v tenorske višave posegali Jadran Ogrin, Marjan Malikovič in še en izreden glasbenik, vokalist, zaščitni znak glasov skupin September, Srce, The Generals in Hazard, Braco Doblekar, ženske čare, milino in izjemen glas pa je dodala legendarna Neca Falk, ki je brezhibno odpela pesem Z več plati, pri kateri jo je s svojo virtuoznostjo na basu počastil Hace.

Benču je svoje spoštovanje izkazal še en nenapovedan gost, ob skladbi Domovino moja se mu je namreč na odru pridružil dolgoletni prijatelj Aki Rahimovski iz skupine Parni valjak.

Za dinamično zvočno simbiozo vseh inštrumentov in glasov, ki so se izmenjavali na odru ves večer, je z budnimi očmi, z ušesi na pecljih in spretnimi prsti skrbel prekaljeni tonski mojster Sašo Fajon.

Sedemdeset let rock in rolanja se je končalo z dvema podaljškoma in jasnim sporočilom Benču, da ne bi slučajno pomislil na odhod v pokoj.

Nataša Fajon