TRENDI

Koliko spornega mesa je končalo v prehrani?

Ljubljana, 9. februar 2019

V začetku prihodnjega tedna bo bolj jasno, koliko spornega mesa za kebab, v katerem je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrdila navzočnost salmonele in ostankov zdravila ketoprofen, je končalo v prehrani ljudi. Distributer kebaba poljskega proizvajalca s trga zdaj umika še dodatne količine kebaba.

Obalainfo

Foto: NP

Kot so zapisali na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, jih je nosilec dejavnosti obvestil, da je proizvajalec kebaba meso, ki se je uporabilo v proizvodnji spornega lota kebaba, uporabilo tudi v proizvodnji istega proizvoda drugih količin. Te pa so že bile distribuirane drugim nosilcem dejavnosti.

Uprava je sicer v vzorcu mesa iz lota neto teže pet kilogramov, ki sicer ni doseglo potrošnikov, potrdila tako navzočnost salmonele kot tudi ostankov zdravila ketoprofen.

Distributer tako odpoklicuje goveji doner kebab proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo z neto težo deset, 15 in 20 kilogramov. Vse količine imajo oznako lota 191219 ter rok uporabe 19. december 2019.

Obalainfo

Foto: NP

Kot je za Radio Slovenija pojasnila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak, so podatke o tem sporočili v sistem hitrega obveščanja. Kot je dodala, je takoj stekla akcija od distributerja do proizvajalca, prav tako so v tem tednu obvestili vse slovenske prejemnike tega kebaba, da so ga umaknili iz prodaje. Zdaj se izvajata umik in kontrola umika, je pojasnila.

Izsledki umika bodo po poročanju Radia Slovenija znani v začetku tedna, ko bo tudi bolj jasno, koliko spornega mesa so pojedli slovenski ljubitelji kebaba.

Uredništvo