KULTURA

Koper vabi na praznovanje Prešernovega dneva

Koper, 7. februar 2019

V Kopru zatrjujejo, da je jutri vredno obiskati tako koprsko mestno jedro kot podeželje, saj so ob kulturnem prazniku pripravili kopico zanimivih dogodkov. Poleg tradicionalnega branja Prešernove poezije na prostem bodo jutrišnji dan zaznamovale številne razstave, delavnice in brezplačni ogledi kulturnih znamenitosti.

Obalainfo

Foto: Vid Ponikvar, STO

Že tradicionalno boste lahko kulturni praznik obeležili na Prešernovem trgu, kjer bo potekala prireditev Dan poezije. Od 12. ure dalje se lahko tam preizkusite v branju Prešernove poezije, poezije drugih slovenskih pesnikov ali morda celo predstavite svojo pesniško nadarjenost.

Med 10. in 16. uro se lahko odločitev za brezplačni ogled koprske Pretorske palače. Več aktivnosti na ta dan pripravljajo tudi v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer bodo praznik kulture proslavili z odprtjem posebne razstave z naslovom Nakit ostane. Dediščina, naš najdragocenejši nakit. Razstavo, ki bo v atriju muzeja na ogled do 7. aprila, bosta ob 19. uri odprla veleposlanica Republike Srbije Zorana Vlatković in paroh II koprske pravoslavne cerkve Dejan Mandić.

V muzejski galeriji na Kidričevi 23a se bodo med 10. in 21. uro odvijale delavnice za otroke z naslovom Nazaj v prihodnost – kaj me dediščina uči?, na katerih bodo otroci s pomočjo občutenja, doživljanja in kreativnega izražanja spoznali kamen in suhi zid. Skozi igro bodo spoznali ustvarjalnost naših prednikov, raziskovali dediščino in se hkrati učili prisluhniti svojim občutjem. Z igrivimi vajami senzibilizacije pa bodo razvijali čuječnost in celosten odnos do okolja ter prepoznavali vrednote in potenciale dediščine.

Obalainfo

Foto: Vid Ponikvar, STO

Ob 10.10 pa bo v Palači Belgramoni Tacco Dan odprtih vrat konservatorsko-restavratorske delavnice za keramiko in kamen. Tako si boste lahko ogledali prostor, kjer se konservirajo in restavrirajo keramični in kamniti predmeti. Fotografska dokumentacija pa vam bo omogočila vpogled v njihovo stanje ohranjenosti ob prevzemu v obdelavo.

Slovenski kulturni praznik bodo obeležili tudi na podeželju. Tako ste že nocoj vabljeni v Kulturni dom Puče, kjer bo ob 18. uri prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bodo s pesmijo in recitacijami nastopili člani KD Alojz Kocjančič. V Hiši od Bardinca v Loparju pa boste jutri med 14. in 17. uro lahko prisluhnili branju Prešernovih poezij ob prasketanju ognja v črni kuhinji.

Uredništvo