KULTURA

Levica za bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi

Ljubljana, 6. februar 2019

V Levici želijo z zakonskimi spremembami urediti bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od 4. dneva bolezni naprej. “Ker nimajo delodajalca, nimajo bolniške in do 30. dneva bolezni ne dobijo nobenega nadomestila, zato so prisiljeni delati bolni, če pa ostanejo doma, nimajo sredstev za življenje,” je dejala poslanka Levice Violeta Tomić.

Obalainfo

Foto: NP

V stranki Levica si prizadevajo za zakonske spremembe, s katerimi bi urediti bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od četrtega dneva bolezni naprej. Po besedah Violete Tomić so predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi pripravili pred kulturnim praznikom, “ko se vsaj enkrat na leto zavemo, da sta kultura in umetnost pomembni”.

“Ni kulture brez kulturnikov in ni umetnosti brez umetnikov”

Vendar, kot je še dejala poslanka, “ne smemo pa pozabiti, da ni kulture brez kulturnikov in ni umetnosti brez umetnikov. In ravno samozaposleni v kulturi ob kulturnem prazniku vedno dvignejo svoj glas, da bi opozorili nase.”

Ob tem je Tomićeva opozorila, da tretjina samozaposlenih v kulturi živi pod pragom tveganja revščine ter da gre za izjemno ogroženo in ranljivo skupino delavcev. Da bi omogočili enakopravnejši dostop do zdravstvene in socialne varnosti, so v Levici pred petkovim kulturnim praznikom predlagali zakonske spremembe, po katerih bi imeli samozaposleni v kulturi pravico do bolniškega nadomestila že od četrtega dneva bolezni naprej.

Obalainfo

Foto: WK

Višina nadomestila bi bila vezana na prispevke

Takšno rešitev so zapisali tudi v koalicijsko pogodbo, ministrstvo za kulturo pa se je strinjalo, da je to področje treba urediti, je poudarila poslanka. Ker samozaposleni nimajo delodajalca, naj bi vlogo delodajalca za samozaposlene v kulturi prevzelo ministrstvo, je še dodala. Višina tega nadomestila bi bila vezana na prispevke, ki jih plačujejo samozaposleni, in sicer bi tako kot pri redno zaposlenih znašala 80 odstotkov.

Predlog zakona bodo v Levici dali v javno obravnavo in sopodpis drugim poslanskim skupinam, pri čemer pričakujejo, da bodo glede na zaveze iz koalicijske pogodbe dobili soglasno podporo, je še dejala Violeta Tomić.

Uredništvo