GOSPODARSTVO

Panvita: Meso ni iz sporne klavnice in je neoporečno

Gornja Radgona, 6. februar 2019

Pošiljka 15 ton zmrznjenega govejega mesa ni iz sporne poljske klavnice in je neoporečna, na podlagi dokumentov danskega dobavitelja poudarjajo v Panviti, ki skladišči to meso. Uporabili ga sicer niso še nič in je v karanteni, uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujejo v naslednjem tednu.

Obalainfo

Foto: NP

Uprava za varno hrano je pošiljko mesa iz Poljske, ki je v Slovenijo prispela septembra lani, odkrila minuli teden, ko je po izbruhu afere izvajala preglede v skladiščih v Sloveniji.

Uprava je v poročilu, ki ga je na svoji spletni strani objavila v petek, zapisala, da “meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj”. “Ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ, je uprava pošiljko tega mesa v celoti zadržala zaradi suma na kemično neskladnost pošiljke,” so zapisali.

V torek so mediji objavili, da je pošiljka v skladišču Panvite v Gornji Radgoni. V Panviti so v današnjem sporočilu zatrdili, da meso ni iz sporne poljske klavnice Elkopol.

“Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico,” so zapisali. Uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujejo predvidoma v naslednjem tednu.

Obalainfo

Foto: NP

V Panviti še poudarjajo, da sodelujejo le s preverjenimi in zanesljivimi dobavitelji, ki to dokazujejo z vso ustrezno dokumentacijo in so pod rednim veterinarskim nadzorom. “Pri tem se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov striktno držimo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev, saj se zavedamo pomena kakovosti in zdravstvene ustreznosti naših izdelkov,” so navedli.

Dodali so, da so občasno zaradi sezonskih nihanj primorani del surovin uvoziti, da pa vedno izberejo samo dobavitelje, ki ustrezajo vsem navedenim kriterijem. Zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje.

Uredništvo