KULTURA

Pogumne punce: Poziv k povezovanju pri ustvarjanju boljšega jutri

Ljubljana, 20. december 2018

Niko Kovač smo v Primorskih odmevih spoznali ob predstavitvi akcije #jaztudi, s katero so zbirali zgodbe žensk, ki so bile žrtve spolne zlorabe ali nadlegovanja. Za enakopravnost med spoloma se (med drugim) bori v sklopu Inštituta 8. marec, ki ga tudi vodi.

Obalainfo

Foto: Osebni arhiv

V svojem prvem knjižnem projektu Pogumne punce, o katerem sva se pogovarjali tokrat, nam predstavlja življenjske zgodbe tridesetih žensk, ki so kljub svojim dosežkom pristale na stranskem tiru zgodovine, zamolčane in pozabljene. »Punce namreč že od nekdaj počnemo izjemne reči: gradimo šole, pišemo knjige, ustvarjamo umetnine, kolesarimo okoli sveta, planinarimo, delamo v tovarnah, se bojujemo za pravičnejši družbo in še in še, zato je skrajni čas, da na glas povemo, da smo dekleta pomembno sooblikovale zgodovino,« je zapisala v uvodniku.

A Nika ne želi le popravljati zgodovinskih krivic, z zgodbami izjemnih punc želi opogumiti tudi vse nas, da bomo s povezovanjem ustvarjali boljši jutri. »Za vse! Kajti če so zmogle one – zmoremo tudi mi,« je prepričana.

Kako si izbrala ženske, ki so vključene v knjigo?

Priznam, da kar težko. Prebrala sem številne knjige, ki opisujejo življenja žensk, tudi knjižice, ki so podobne Pogumnim puncam. Pri izboru sem se opirala na knjigo Pozabljena polovica, ki je sistematično spregovorila o ženskah, ki so sooblikovale slovensko zgodovino, na katere pa so zgodovinske knjige prepogosto pozabljale. O izboru sva se veliko pogovarjali z urednico Urško Kaloper. Zdi se, da sem se na koncu v veliki meri odločala po želji, katere od teh punc bi si želela spoznati, jih povabiti na kavo in z njimi preživeti vsaj popoldne.

Predstavitvene zgodbe so dokaj kratke, a izčrpne. Se v tem morda skriva namen spodbuditi k poglobljenemu raziskovanju življenja teh žensk?

Seveda, tudi to je eden od ciljev drobne knjižice, ki je lahko izhodišče za spoznavanje življenja in delovanja tridesetih izjemnih oseb. Namen knjige Pogumne punce pa je tudi, da postane sopotnica pri spreminjanju sveta in iskanju svojega mesta v njem.

Format knjige, ilustracije, jedrnate zgodbe delujejo kot “žepna knjiga”, ki jo lahko imamo vedno pri sebi. Je namenoma takšna? Da bi jo ženske imele vedno pri roki in lahko kadarkoli posegle po njej?

V Mladinski knjigi so se odločili, da knjižico uvrstijo v priročniški program, in sicer v kategorijo darilnih knjig. To se je skladalo z mojim namenom, da zberem življenjske zgodbe žensk, ki razbijajo stereotipne spolne vloge in hkrati s svojo dejavnostjo dokazujejo, da smo najmočnejši, ko za dobro stvar stopimo skupaj. Svet je mogoče spreminjati, če se ne uklanjamo pričakovanjem, stereotipom in predsodkom, ki zadevajo spol in druge osebne ter družbene okoliščine.

V zgodovini je bil položaj žensk veliko slabši, kot je sedaj. Zakaj še vedno nismo “popravili” zanikanja množice žensk, ki so odigrale pomembno vlogo v družbi, in jim vsaj danes dali zaslužen prostor in veljavo?

Podrejenost žensk je sestavni del vseh oblik družbenih podrejenosti. Dokler bomo živeli v svetu, v katerem se razmerje med bogatimi in revnimi nenehno veča, pristajali na to, da nekatera človeška življenja niso vredna nič, da so med nami ali blizu nas popolnoma brezpravni ljudje, dokler bomo pristajali na izkoriščanje nasploh, ne bomo izkorenili niti neenakosti med spoli.

Poleg zgodb so v knjigi navdihujoče misli in sporočila. Zakaj si se odločila za takšen način komunikacije z bralkami?

Knjiga je nastajala dobro leto. Nastajanje take knjižice je kolektivni proces: pri njem smo sodelovale avtorica, urednica in oblikovalka ter mnogi drugi oz. druge. Gre torej za prispevke delčkov, ki sestavljajo skupni mozaik. Z urednico Urško Kaloper sva se dogovorili, da bo knjiga komunikativna in preprosta.

Knjiga nagovarja ženske. So moški izločeni (smeh)?

Seveda niso. Knjiga govori o tridesetih izjemnih ženskah, ki so na svoj način spreminjale svet. Berejo pa jo lahko vsi, tudi in morda še posebno moški.

Obalainfo

Foto: Osebni arhiv

Kakšni so bili občutki ob izidu prve knjige?

Dober občutek je bil, ko sem knjižico prvič prijela v roke in jo prebrala v končni obliki, in z velikim veseljem jo opazujem na policah in v izložbah knjigarn. Veselim se predstavitev Pogumnih punc po Sloveniji. Sicer pa sem z mislimi že pri novih projektih.

Kakšni so odzivi nanjo?

Svojim najstrožjim kritičarkam in kritikom sem besedilo posredovala v branje pred tiskom in upoštevala številne pripombe, za katere se vsem iskreno zahvaljujem. Vesela sem sporočil, da je knjižica komu razveselila in polepšala dan.

Ji bo sledila še kakšna? Kdaj?

Upam. Pripravljam knjigo o udejanjanju pravice svobodnega odločanja o rojstvu otrok v Sloveniji. S problematiko sem se ukvarjala v magistrski nalogi pod mentorstvom dr. Rajka Muršiča in Steva Colemana. V njej pa bodo spregovorile ženske z izkušnjami umetne in spontane prekinitve nosečnosti.

Nataša Fajon