TRENDI

Postopni dvig upokojitvene starosti na 67 let

Ljubljana, 13. marec 2019

Ministrica za delo Ksenija Klampfer predstavlja predlog pokojninske reforme. Ta predvideva postopni dvig upokojitvene starosti z zdajšnjih 65 na 67 let (to naj bi dosegli do leta 2034), načrtuje pa tudi zvišanje najnižjih, invalidskih in družinskih pokojnin. Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko po predlogu ministrstva delali in hkrati prejemali celotno pokojnino.

Obalainfo

Foto: STA

Na ministrstvu so pripravili predloge zakonskih sprememb, ki so jih zapisali v zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Ukrepi, ki so jih predlagali, gredo v smeri podaljšanja delovne aktivnosti zaradi posameznikov, da si lahko zagotovijo varno starost in za zagotavljanje vzdržnosti sistema, je pojasnila ministrica Ksenija Klampfer.

Kot je povedala, so predlagali izločitev dodatka za delovno aktivnost, ki po njeni oceni deluje nevarno, saj zmanjšuje motivacijo za delo.

Dvig starostne meje s 65 na 67 let

Ministrstvo predlaga postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, pri čemer bo pogoj za upokojitev še 40 let delovne dobe.

Kot pojasnjujejo v izhodiščih, bi se večina zavarovancev upokojila še pred dopolnitvijo te starosti, saj bi imeli dovolj delovne dobe.

Zvišanje starosti naj bi se začelo postopoma uvajati šele od leta 2023, starost pa bi se zviševala za zgolj dva meseca na leto. Starost 67 let bi dosegli do leta 2034.

Odmerni odstotek za pokojnino za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola po predlogu ministrstva zvišal na 63 odstotkov. Za moške dvig iz 57 na 63, v šestletnem prehodnem obdobju. Če bi bil dvig prehiter, bi lahko namreč pomenil nepravičnost. Do leta 2025 naj bi se pokojnine tako dvignile za približno osem odstotkov.

Obalainfo

Foto: Pixabay

Upokojenci bodo lahko delali in prejemali celotno pokojnino

Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko po predlogu ministrstva delali in hkrati prejemali celotno pokojnino, je danes še napovedala Klampferjeva.

Po trenutni ureditvi lahko upokojenec dela, a je upravičen le do 20 odstotkov pokojnine.

Uredništvo