TRENDI

Seksistična izjava leta: “Množična posilstva deklic niso možna, če so deklice proti”

Ljubljana, 9. marec 2019

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo sta uredništvo portala spol.si in kolektiv Rdeče zore podelila zdravniku in psihoterapevtu Viljemu Ščuki. Ščuka je v izjavi za portal Svet24 enačil spolni odnos in spolno nasilje ter prelagal odgovornost za nasilje na (mladoletne) žrtve, so zapisali organizatorji.

Obalainfo

Foto: Viljem Ščuka, vir: Youtube

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si vsako leto pred dnevom žensk podelita bodečo nežo javni osebi, ki je v preteklem letu napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Za bodečo nežo 2018‒2019 je bilo nominiranih 28 izjav, ki so jih ljudje lahko prijavili prek spletnega obrazca in za katere je delovna skupina presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora. Vzorec zato predstavlja le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe v Sloveniji, so opozorili na portalu spol.si.

Spletno glasovanje za seksistično izjavo leta je potekalo med 26. 2. 2019 in 4. 3. 2019. Udeležilo se ga je 1.191 ljudi, ki so pomagali seznam zožiti na končnih pet finalistov. Zmagovalca je izbrala publika na razglasitvi bodeče neže v SC Rog v Ljubljani, v ovkiru 20. festival rdeče zore. Izjava pediatra in psihoterapevta je na glasovanju v živo prejela največ glasov, kar 75 odstotkov glasov vseh, ki so glasovali na razglasitvi.

Za posilstvo sta odgovorna tako žrtev kot povzročitelj

Ščuka je za portal Svet24 komentiral predlog nekdanje učiteljice Suzane Belak Pungartnik, kako se lotiti problematičnih, predvsem pa nasilnih otrok v osnovnih šolah. Dejal je: “Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh.”

Pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka je v izjavi “izenačil posilstvo in spolni odnos”, opozarja žirija, hkrati pa je odgovornost za posilstvo razdelil med žrtev in povzročitelja. Kot so utemeljili, o spolnem odnosu govorimo, kadar si osebe spolnosti želijo in se zanjo odločijo brez fizične, psihične, ekonomske ali druge prisile. V nasprotnem primeru govorimo o spolnem nasilju, ki ni le nedopusten poseg v psihofizično integriteto žrtve, temveč tudi kaznivo dejanje.

Za nasilje je, tako kot za katerokoli drugo vedenje, vedno odgovorna oseba, ki nasilje povzroča, opravičevanje in minimaliziranje spolnega nasilja ter prelaganje odgovornosti na žrtev pa je izjemno nevarno početje, so poudarili in opozorili na daljnosežnost škodljivih posledic tovrstnih izjav, ko prihajajo od osebe,ki jo javnost dojema kot strokovno avtoriteto.

Obalainfo

Foto: Pixabay

Sporen tvit radijskega novinarja

Med finalisti so bile še štiri neprimerne izjave javnih osebnosti.

Jure Mastnak, imitator in radijski novinar je Normi Korošec marca lani na Twitterju (izvorna izjava izbrisana) zapisal: »Jst bi njo. V enmu filmu. Brutalno. Ohne vazelinë.«

Po oceni komisije izjava izraža nasilen seksizem, v katerem je političarka Norma Korošec zgolj predmet najbolj grobega ponižanja ženske s strani moških. Gre za eskpliciten namig na agresivno posilstvo, povezano z obljubo bolečine (“brutalno”) in hkrati za izražanje superiornega odnosa moških do ženske spolnosti kot področja kaznovanja in prevlade (“jst bi njo”). Politične ali ideološke polemike in nestrinjanja ne morejo biti izgovor za poniževanje žensk, grožnje z nasiljem in posilstvom, so ocenili.

Ženske so ne glede na to, kaj trobijo feministke, rojene negovalke in skrbnice

Pisatelj, kolumnist in prevajalec Branko Gradišnik je v intervjuju za revijo OnaPlus izjavil pojasnil, zakaj ima ženske bolj v čislih: “Itak. Na osnovni zdravstveni ravni pa še sploh. Tu se izraža skrb za drugega, in ženske so ne glede na to, kaj trobijo feministke, rojene negovalke, kot bitja voljna pomagati in skrbeti. Moškim je mar za ideje in orožje, ženskam za čustva in ljudi. Mlajša hči Ana študira socialno delo – ko se je vpisovala, sem videl v vrsti sto deklet in enega samega fanta (zato pa se reče »blažen med ženami«). Gre za materialno nehvaležen in delovno obremenjujoč poklic – zato gredo vanj ženske. Na specialistični ravni imam pa kar rad tudi zdravnike, kajti ta raven zahteva tudi nekaj shizoidne racionalnosti, pa četudi brezosebne, in pod kirurškim nožem, recimo, je morda boljše, če ga drži odločna moška roka.”

V izjavi je Gradišnik nizal spolne stereotipe, na podlagi katerih je vzpostavil vrednostne sodbe o značilnostih posameznega spola, ponavljal delitev na prirojeno žensko in moško naravo in obšel vzgojo, ki smo je deležni vsi. “Stara, poznana šovinistična klasika,” so zaključili kritično oceno.

Obalainfo

Foto: bodecaneza.si

Podcenjevanje žensk v športu

Jaka Lopatič, novinar spletnega portala Siol, je decembra lani v intervjuju s trenerjem ženske košarkarske reprezentance nanizal celo vrsto seksističnih vprašanj, kar komisija bodeče neže vidi kot šolski primer šovinističnega podcenjevanja ženske košarke in žensk v športu nasploh.

Novinarjeva vprašanja:

– Večkrat sem se pogovarjal s trenerji ženskih smučarskih skakalk in so mi dejali, da je šest deklet težko nadzirati, ker ima vsaka svoje potrebe. Kako je v košarki, kjer jih imate vsaj dvakrat več?

– Morda uporabljajo ženske čare, da bi vas poskušale oviti okoli prsta?

– Ali kaj vpliva menstrualno obdobje, ki ga imajo dekleta?

– Ali morate kaj paziti, da ne pohvalite kakšno preveč, ker se lahko pri kateri vklopi zavist?

– Ali mlada dekleta veliko govorijo o Luki Dončiću?

Simbolna kastracija moških

Publicistka in pisateljica Milena Miklavčič je v intervjuju Helene Kocmur v Nedelu podala mnenje o izginjanju klasičnega moškega: “Zdi se mi, da so potisnjeni na rob. Če bi se malo pošalila, bi rekla, da so jim ženske, vsaj pri nas, zdaj vzele še vojsko in policijo. Še tam, kjer so bili že iz prazgodovine najmočnejši, smo jih na simbolični ravni kastrirali. Moškemu predstavlja ženska moč in oblast že od vrtca naprej. Če se postavijo zase, jih lahko obdolžijo, da širijo sovražni govor. Znašli smo se v čudni in nerazumljivi zmedi: ženske hrepenijo po močnem moškem, hkrati pa naredijo vse, da si ga podredijo.”

Milena Miklavčič je oceni predlagateljev predstavila žensko emancipacijo kot grožnjo “naravnemu” redu, kjer je hierarhija med moškim in žensko jasno začrtana in predstavlja neko normalno ravnovesje. Rdečo nit intervjuja predstavlja nostalgija za stereotipnimi spolnimi vlogami in utopično preteklostjo, ko je bil moški “pravi moški” in ženska “prava ženska”. Novinarka jasno črta to rdečo nit z vprašanji, ki že sama napeljujejo na stereotipne zaključke, so povzeli.

Obalainfo

Foto: Pixabay

Spolni stereotipi in vloga prostitucije

Med vsemi nominiranimi izjavami je bilo kar pet, katerih avtor je pevec Jan Plestenjak, a se med končne nominirance vendarle ni uvrstil.

Septembra ga je Mladina uvrstila v rubriko Izjave tedna: “Manekenski tip ženske, ki ga je sforsiral gejevski lobi, ko so punce videti kot fantje, mi ni všeč. Kanček moškega v ženskah me takoj odvrne. Da se punca vede kot moj cimer ali moj brat.”

Komisija je opozorila, da so lepotni ideali družbeni konstrukti, ki jih poganjajo patriarhalna ideologija in ekonomski interesi. Ženske, pa tudi moški, smo podvrženi imperativu, da spreminjamo svoj izgled, geste in obnašanje, da bomo v družbi dojeti kot privlačni.

“Vsem nam želimo veliko svobodne izbire pri izrazu lastne subjektivnosti. Važno je, da ustrežemo sebi in se ne podrejamo idealom drugih. Pa srečno!” so zapisali.

Med drugim pa je v intervjuju za Svet24.si zagovarjal tezo, da je moderni feminizem kastriral moškega:

“Najhujše, kar se v današnjem času dogaja, je, da nas hočejo narediti uniseks, da nas hočejo narediti istospolne, na kar pa jaz staromodno ne pristajam. Pa mi je čisto vseeno, če mi zato rečejo, da sem primitiven.

….

Vse te funkcije, ki jih imamo predvsem moški, zdaj pa hočejo to imeti tudi ženske, so lažne. To, da je nekdo vrhunski izvajalec, kirurg, ekonomist, kuhar … kaj je to? Včasih smo morali moški iti v naravo in uloviti žival za preživetje. Zdaj, ko tega ni več, pa si izmišljujemo razne funkcije in si s tem ustvarjamo hierarhijo. In zdaj hočejo ženske pasti v isti model, ki je že tako v slepi ulici.

….

Sem pa včasih razočaran, da se zdi nekaterim puncam ponižujoče, če bi kdaj morale narediti kaj, kar je bilo skozi zgodovino človeštva povsem normalno. Zdi se mi, da je moderni feminizem kastriral moškega in zaradi tega so tudi ženske nesrečne. Ker ne moreš Darwina prelisičiti v 50 letih.”

S svojimi izjavami je po besedah predlagateljev razvrednotil vso pot, ki so jo v zadnjih stoletjih prehodile ženske in LGBTQ skupine, saj z njimi idealizira patriarhalna razmerja, promovira tradicionalne spolne vloge in mantro, da je feminizem kastriral moškega “Emancipacija, svoboda, enakopravnist niso povod v “nesrečo”, ampak predpogoj za dostojno življenje,” so poudarili.

Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS je proti koncu lanskega leta za RTV Slovenija ocenil, da prostitucija v veliki meri rešuje tudi socialne stiske strank: “Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo. Ne kregata se, ne pride do pretepov, ne pride do eskalacij nasilja. Kar se tiče teh psiholoških zadev in pristopov, je zadeva zelo pomembna. Države, ki so strogo katoliške, se tega zavedajo. Ne vem, zakaj se tega ne bi zavedali tudi mi.”

“Ali on želi povedati, da če se moškim pusti varati (v zameno za šopek ali bonboniero), potem ne tepejo žena? In da je to v katoliških državah razumljeno kot v redu princip delovanja družbe? Razumevanje intimnopartnerskega nasija: Sedi, ena. Pristop k reševanju statusa spolnih delavk_cev: MU. Logično razmišljanje: Cvek,” so bili jasni ocenjevalci.

Obalainfo

Foto: PB

Igor Pribac, filozof in predavatelj na Filozofski fakulteti je v svojem zagovoru Jureta Mastnaka, ki je objavil sovražno izjavo Normi Korošec, zapisal: “Eni po novem “vse, kar je povezano s spolnostjo je seksistično”. Zmotno. V izjavi ni nič seksističnega. “Bi” grožnjo oslabi. Dvomim, da je iztožljiva. Vsaka sla, tudi žaljivo izražena, je hkrati poklon predmetu sle. Je z moraliziranjem kaj narobe?”

Po oceni predlagateljev je Pribac z drugimi besedami rekel: “Naj bo ženska vesela, če si je sploh kdo želi.”

Prikrite in odkrite seksistične izjave

Bodeča Neža je nastala leta 2013, ko se je v kolektivu Rdeče zore porodila ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Med 14. festivalom Rdeče zore istega leta so feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z Bodečo Nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk, 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si.

S podelitvijo bodeče neže opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane. Med odmevnejšimi zmagovalci je bila predlanska deljena zmaga Boruta Pahorja, ki je dijakinjo nagovoril z “miška mala”, in Rosvite Pesek, ki je gosta v studiu prosila, naj povedano “poenostavi za ženske”. Lani je nečastni naziv pripadel nekdanjemu ustavnemu sodniku in sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjanu M. Zupančiču. Njegova izjava je letela na odvetnico in političarko Simone Veil, češ da je mati vseh abortusov in morilka.

Nataša Fajon