GOSPODARSTVO

V Trstu že junija začetek del za podaljšanje pomola

Trst/Koper, 11. marec 2019

Po poročanju Primorskih novic so v pristanišču Trst za april napovedali objavo razpisa za podaljšanje sedmega pomola za sto metrov, za junij pa že začetek gradbenih del, kar pomeni, da jim gre veliko bolje kot Luki Koper. V slednji so glavna dela za podaljšanje želeli začeti julija, a se bo to zamaknilo vsaj do oktobra, saj se je zataknilo že pri razpisu za zabijanje testnih pilotov.

Obalainfo

Foto: Načrt podaljšanja prvega pomola v Luki Koper, vir: Luka Koper

Tako v Trstu kot v Kopru podaljšanje pomolov za sto metrov načrtujejo že več let. Po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo želijo v Trstu postopek oddaje javnega naročila kar najbolj pospešiti. Monitoring morskega dna so že opravili, trenutno pa hitijo s pripravo razpisnega postopka za gradnjo ter napovedujejo, da bo gradbišče odprto junija. Kot so zapisali v časniku, naj bi se za prijavo na razpis poleg domačih gradbincev zanimalo kitajsko podjetje China Communications Construction Company. V družbi Tmt, ki upravlja sedmi tržaški pomol, uradno o tem še ne želijo govoriti. S podaljšanjem bodo pridobili 40.000 kvadratnih metrov površin. Sedmi pomol bo dolg 870 metrov, širok 400 metrov in bo lahko sprejel dve veliki kontejnerski ladji za 14.000 TEU sočasno.

V Kopru začetek del najprej oktobra

Po pisanju današnjih Primorskih novic so v Kopru po večletnih težavah pri pridobivanju gradbenega dovoljenja začetek del za podaljšanje prvega pomola za sto metrov načrtovali za letošnji julij. Uresničitev načrta je pod vprašaj postavil lani novembra objavljen razpis za zabijanje testnih pilotov, ki je padel v vodo. Obe prispeli ponudbi (Grafista in Adriainga) sta bili nedopustni, zato ga bodo morali ponoviti.

Tako zabijanje testnih pilotov kot monitoring trajata približno dva meseca, šele potem se lahko začnejo gradbena dela. Izvajalce pa je spet treba pridobiti z javnim razpisom.

Obalainfo

Foto: Sedmi pomol v tržaškem pristanišču, avtor: Fabrizio Giraldi

“Računamo, da bomo gradbena dela za podaljšanje začeli oktobra, če ne bo kakšnih nepredvidenih dogodkov,” je za časnik dejal predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel. Med nepredvidenimi dogodki lahko pričakujejo pritožbe na državno revizijsko komisijo ter razveljavitve in ponovitve javnih razpisov. Potem jih čaka še poglobitev morskega dna na 15 metrov.

Vodstvo obeh pristanišč se strinja, da morajo vsa pristanišča v severnem Jadranu povečati svoje zmogljivosti, saj bodo le tako konkurenčna severnoevropskim pristaniščem. Več posla pa bo dobil tisti, ki bo uspešnejši, še poročajo Primorske novice.

Uredništvo