TRENDI

Vajgl ogorčen nad razstavo o žrtvah fojb v Evropskem parlamentu

Bruselj, 9. februar 2019

V Evropskem parlamentu v Bruslju so pred 10. februarjem, ko Italija obeležuje dan spomina na žrtve fojb, ta teden odprli razstavo o italijanskih žrtvah nasilja med in po drugi svetovni vojni. Evropski poslanec Ivo Vajgl je nad razstavo, ki ne omenja žrtev fašizma, ogorčen in je zato v sredo pisal predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju.

Obalainfo

Foto: EP

Razstavo Vzhodna meja (Confine Orientale) je v prostorih Evropskega parlamenta organiziralo Nacionalno združenje Furlanija Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z anonimnim članom Evropskega parlamenta, so sporočili iz pisarne evroposlanca.

Obiskovalcem razstave je na voljo tudi brošura, v kateri je po Vajglovih besedah »opisana tragična zgodba težavnih odnosov in konfliktov med Italijani in ‘Slovani’ v različnih zgodovinskih obdobjih na način, ki je razpoznavno iredentističen in povsem tuj duhu medsebojnega mirnega kulturnega sožitja, na katerem je zgrajena Evropska unija«.

Evroposlanec meni, da razstava ponuja interpretacijo preteklosti, ki ni objektivna in celo zdrsne v provokacijo, ko na zadnji strani brošure vključuje zemljevid, na katerem so deli Slovenije, Istre in Dalmacije prikazani kot italijansko ozemlje.

Obalainfo

Foto: EP

Vajgl: Treba je upoštevati odgovornost vseh strani

V pismu Tajaniju je Vajgl še poudaril, da ni mogoče zanikati tragedije Italijanov, ki so bili pregnani z ozemlja nekdanje Jugoslavije in mnogih drugih, ki so postali žrtve terorja zmagovalcev. Obenem je opozoril, da zgodovine teh krajev ni mogoče pripovedovati, ne da bi upoštevali odgovornosti vseh strani, posebej pa še trpljenja civilnega prebivalstva, ki je bilo izpostavljeno konfliktom.

»Prav zato, spoštovani predsednik, sodim, da predstavlja ta razstava zavestno izkrivljanje resnice in ne prispeva h krepitvi odnosov med narodi, ki so v preteklosti veliko pretrpeli, in so danes prijateljski in produktivni,« je še zapisal Vajgl in dodal hipotetično vprašanje, kako bi se odzval Evropski parlament na razstavo, ki bi, »denimo, prikazovala in objokovala ozemlja Tretjega rajha, ki jih je nacistična Nemčija izgubila ob koncu druge svetovne vojne.«

Ob tem je izrazil željo, da bi v prihodnosti posvečali več pozornosti temu, kaj je mogoče razstaviti v Evropskem parlamentu.

Uredništvo