GOSPODARSTVO

Večina analiziranih vzorcev poljskega mesa ustrezna

Ljubljana, 7. februar 2019

Vsi analizirani vzorci poljskega mesa so bili ustrezni, razen vzorca kebaba, za katerega je bil že v sredo po ugotovitvi salmonele sprožen postopek umika in odpoklica, so sporočili iz uprave za varno hrano. Oglasili so se tudi v Panviti, kjer so izpostavili, da je analizirano meso iz njihovega obrata neoporečno in pridobljeno od zdravih živali.

Obalainfo

Foto: WK

V okviru posebnega nadzora, povezanega s poljskim mesom, je inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v devetih obratih odvzela 14 vzorcev. Na vseh so opravili mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil.

Nacionalni veterinarski inštitut je upravo danes seznanil z rezultati štirih mikrobioloških in šestih kemičnih analiz. “Vsi danes prejeti mikrobiološki analizni izvidi so bili skladni. Od šestih kemijskih analiznih izvidov je bilo pet izvidov skladnih in en neskladen,” so sporočili iz uprave za varno hrano.

Kot so pojasnili, so med skladnimi rezultati tudi vzorci, odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obrezlin, ki so prispele v slovenski obrat iz poljske razsekovalnice septembra lani, prav tako vzorci odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata avgusta lani. Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene, so zapisali.

Neskladni analizni izvid se nanaša na vzorec kebaba, ki je bil odvzet v obratu Alebon. Za tega je bilo že v sredo ugotovljeno, da vsebuje salmonelo, zdaj pa se je pokazalo še, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen. V upravi predpostavljajo, da v tem primeru ni bila upoštevana karenca oz. da je bila žival zaklana pred pretekom karence.

Kot so pojasnili, je zdravilo med drugim namenjeno za protivnetno in protibolečinsko zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema in vimena. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostanki ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več zaznati, priporočena karenca pa traja štiri dni.

Obalainfo

Foto: WM

Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je kebab neustrezen za prehrano ljudi in se zanj izvedejo postopki umika in odpoklica. V upravi so spomnili, da so ta postopek zaradi v sredo ugotovljene salmonele že sprožili. V sistem hitrega obveščanja pa bodo dodali informacijo o današnjem analiznem rezultatu.

V zvezi z rezultati analize so se oglasili tudi v podjetju Panvita, kjer so zapisali, da je analizirano meso iz njihovega obrata neoporečno. “Rezultati analiz potrjujejo, da sodelujemo z zanesljivimi in odgovornimi dobavitelji, ki jim je na prvem mestu varnost in zdravje potrošnikov. Hkrati potrjujejo, da naš sistem nadzora in kakovosti deluje zelo uspešno,” so dodali.

Uredništvo