GOSPODARSTVO

Zadruge za javno objavo uvoznikov spornega poljskega mesa

Ljubljana, 5. februar 2019

Delovna skupina za predelavo mesa, ki deluje v okviru upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, poziva k javni objavi uvoznikov spornega poljskega govejega mesa. Zahteva tudi takojšnjo spremembo zakonodaje, ki ureja javna naročila, da bi imela kakovost in sodelovanje v shemi izbrana kakovost Slovenija prednost pred nižjo ceno.

Obalainfo

Foto: Pixabay

Člani delovne skupine za predelavo mesa že dalj časa opozarjajo na uvoz cenejšega govejega mesa iz tujine, ki največkrat pristane v javnih zavodih. Slovenske kmetijske zadruge, ki odkupujejo govedo izključno od slovenskih rejcev, in v večini meso označeno s shemo izbrana kakovost Slovenija, zaradi kriterija najnižje cene, pogosto niso cenovno zanimive za javne zavode, kljub temu, da lahko javni zavodi določen sklop živil nabavijo izven javnega naročila, opozarjajo in dodajajo, da se v javnih zavodih zato bolni, ostareli, otroci in šolarji prehranjujejo s cenovno najugodnejšo hrano, ki je lahko vprašljiva glede kakovosti. Skupina zato predlaga, da se zakonodaja, ki ureja javno naročanje, popravi, tako da bo prednost imela kakovost in ne cena, ali pa se oskrba s hrano v celoti izloči iz sistema javnega naročanja.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sicer v ponedeljek ocenila, da je sistem javnega naročanja v Sloveniji “dober, omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in predvsem naročanje hrane lokalnega izvora”. Podatki kažejo, da se od 40 do 50 odstotkov hrane naroča od lokalnih dobaviteljev, navaja STA.

Obalainfo

Foto: Pixabay

O pobudi, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja, je dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi bilo špekulacij in izkrivljanja sistema.

Po Evropi namreč odmeva primer poljske klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo. V Sloveniji bi bilo lahko približno 500 kilogramov spornega mesa, je ugotovila uprava za varno hrano.

Uredništvo