KULTURA

Zoran Poznič kandidat za novega kulturnega ministra

Ljubljana, 20. februar 2019

Predsedstvo SD je danes potrdilo predlog stranke, da je njihov kandidat za novega ministra za kulturo direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič. Ta je na predstavitvi kandidature povedal, da je stranki sam ponudil, da prevzame krmilo kulturnega resorja, saj želi nadaljevati delo, začeto v tem mandatu, po odstopu Dejana Prešička konec januarja.

Obalainfo

Foto: STA

Prvak SD Dejan Židan je spomnil, da so si v stranki vzeli nekaj več časa za iskanje ministra in ekipe, ki bo nadaljevala pot na ministrstvu in bo kulturi dala mesto, ki si jo zasluži. “Kot narod nas je in nas bo definirala kultura,” je še poudaril Židan.

Po njegovih besedah so se v stranki odločali, ali želijo na čelo ministrstva postaviti nekoga s političnimi izkušnjami ali želijo možnost dati strokovnjaku. Na koncu so se odločili, da “morajo šteti samo uspehi kandidata na področju kulture”, saj so bili po Židanovih besedah pri zastavljenem delu na ministrstvu že narejeni veliki koraki.

Tudi po Pozničevi oceni kot narod temeljimo na kulturi. Zaveda se, da je pred njim velika odgovornost. Po njegovih besedah je ministrstvo za kulturo namreč eno najbolj državotvornih ministrstev. “Komaj čakam, da začnemo delati in pokažemo, kaj znamo,” je še dejal Poznič.

Za kandidaturo se je med drugim odločil, ker je začutil, da gresta začrtano delo na ministrstvu in energija v pravo smer. Kot je dejal, je nujno, da peljejo naprej načrtovane projekte, pri čemer je kot zelo pomembna izpostavil digitalizacijo in virtualizacijo celotnega polja.

Poznič je na vprašanje, kako se bo lotil reševanja odnosov na ministrstvu, odgovoril, da bo čas pokazal, da ni “tiste sorte, da bi povzdigoval glas”. Prepričan je, da lahko probleme rešujejo z argumenti in potegnejo voz naprej. Kot je poudaril, ima voljo, da se stvari rešijo v skupno dobro skozi dialog in odločnost. “Če ministrstvo ni vzpostavljeno kot kohezivna enota, ki stremi k istemu cilju, je to treba doseči v čim krajšem času. Mislim, da nam to ne bo delalo problemov,” je še ocenil.

“Vodim drugi največji kulturni javni zavod v Sloveniji že deset let. Iz nič smo naredili zgodbo o uspehu predvsem z ljudmi, mojimi sodelavci,” je ob tem še dejal Poznič.

Potrdil je, da se je včlanil v SD, saj se mu je zdelo nujno, da kot ministrski kandidat na simbolni in vsebinski ravni del postane del ekipe, če že zastavi svoj ugled in vse, kar nosi s sabo na to pozicijo, če bo nanjo izvoljen.

Obalainfo

Foto: WK

S svojim predlogom kandidata za ministra je SD že seznanila premierja Marjana Šarca, ki se bo s Pozničem predvidoma pogovoril v prihodnjih dneh.

Skupaj s Prešičkom, na katerega so leteli očitki glede zlorabe položaja in šikaniranja podrejenih, sta kulturno ministrstvu zapustila tudi državna sekretarja Jan Škoberne in Vojko Stopar. Za novo državno sekretarko bodo v SD predlagali raziskovalko in mednarodno svetovalko s področja medijev in medijske regulacije Tanjo Kerševan Smokvina, pogovori s kandidati za drugo sekretarsko mesto pa še potekajo in bodo zaključeni do imenovanja novega ministra.

Uredništvo