Očala zdaj lahko odložijo tudi tisti, ki so jih doslej po operaciji sive mrene morali nositi

Okulistični center Hawlina & Schollmayer vodita mednarodno priznana očesna zdravnika in kirurga, prof. dr. Marko Hawlina ter naša sogovornica, Petra Scholl-mayer, dr.med., specialistka oftalmologinja, ki je spregovorila tudi o novih možnostih z implantacijo dodatnih intraokularnih leč, ki omogočajo odpravo dioptrije na daleč in blizu tudi pri pacientih, ki so bili že operirani za sivo mreno.

 

S starostjo in s pojavom določenih bolezni se porajajo vprašanja in dvomi, na katere nimamo odgovora in je zato obisk specialistov nujen. Oči so izjemno dragocene, dober vid je pomemben za vse življenjske aktivnosti. Kakšne so torej novosti, ki jih prinaša moderna tehnologija?

Vsekakor je pri starejših siva mrena ena najpogostejših očesnih bolezni, ki je ozdravljiva le z operacijo. Gre za motno očesno lečo, ki jo je potrebno operativno odstraniti in jo nadomestiti z umetno lečo. Včasih je veljalo, da mora siva mrena dozoreti, ker smo jo iz očesa, na katerem smo napravili 13 mm rez iztiskali v enem kosu Moderni načini operacije omogočajo, da sivo mreno odstranimo skozi 2 mm rez, zato se lažje odstrani, če je mehkejša. Zato operacije ni smiselno odlagati, ko se vid toliko poslabša, da nas to moti. Ker je operacija varna in natančna, je vse več tudi tistih, ki si želijo biti neodvisni od očal čeprav še nimajo sive mrene.


Petra Schollmayer, dr.med., specialistka oftalmologinja in mednarodna inštruktorica za operacije sive mrene, se poglobljeno ukvarja s tehnologijo implantacij intraokularnih leč, ki omogočajo neodvisnost od očal.

Kako se lahko ob operaciji sive mrene korigira dioptrija? Kakšne leče poznamo in katere uporabljate za različne “oblike” (ali vrste) dioptrij?


Dioptrija se po odstranitvi sive mrene korigira z vstavitvijo posebnih lec v oko, tako imenovanih intraokularnih leč, ki se vgradijo v ovojnico človekove leče, ki smo jo prej izpraznili s posebno ultrazvočno sondo.

Standardne leče so monofokalne, kar pomeni, da imajo samo eno žarišče, zato z njimi po operaciji vidimo dobro samo na eno določeno razdaljo, ponavadi na daljavo.

Novejše so multifokalne leče, ki imajo take optične lastnosti, da omogočajo dober vid na vse razdalje, tako na daleč kot tudi na blizu, in korigirajo tudi astigmatizem. Zato pacienti po operaciji ne potrebujejo očal niti za računalnik ali časopis. Na tem področju v zadnjih letih doživljamo izredno hiter razvoj. Zadnja novost so leče, ki omogočajo neodvisnost od očal tudi pacientom, ki so že bili operirani zaradi sive mrene, lahko tudi pred več leti  in imajo vstavljeno standardno monofokalo lečo. Če z vidom niso zadovoljni, ker morajo nositi očala, jim zdaj z enostavnim posegom lahko vstavimo dodatno lečo preko že vgrajene monofokalne leče in tako korigiramo preostalo dioptrijo in s tem omogočimo pacientu dober vid na vse razdalje brez očal. Te leče so povsem tanke, trajne in ne povzročajo vnetnih ali zavrnitvenih reakcij, v očesu lahko ostanejo vse življenje. Gledanje z njimi je povsem naravno, ni potrebno iskati prave višine ali naklona, kot je to pri multifokalnih (progresivnih) očalih.  Lahko pa jih iz očesa tudi kadarkoli odstranimo ali zamenjamo, če pride do spremembe dioptrije ali sprememb na očesni mrežnici.

Implantacija dodatne očesne leče na že obstoječo intraokularno lečo. A: stanje pred operacijo z že pred časom vgrajeno monofokalno intraokularno lečo. B: implantacija dodatne leče pred staro intraokularno lečo. C: stanje po implantaciji dodatne leče v očesu. Dodatna leča ahko korigira preostalo dioptrijo in odpravi potrebo po očalih tako na daljavo kot na bližino.

 Kako vemo, če smo primerni za vstavitev intraokularnih leč in katere so za nas optimalne?

 Za to je potreben natančen pregled in meritve, ki jih izvedemo v našem centru v Portorožu (www.hawlina.eu). V kolikor ne gre za okvare na očesnem ozadju, izredno suhost oči ali druga vnetja očesne površine, navadno ni zadržkov za operacijo. Operacija je kratka in neboleča, lečo v kapljični anesteziji vstavimo v oko skozi 2 mm rez, ki po operaciji ni viden. Vid je boljši že naslednji dan in očala niso več potrebna.

Katere leče krije pri nas zdravstveno zavarovanje? Ali poskrbite tudi za terapije po tako zahtevnih operacijah?

Zdravstvena zavarovalnica pri nas krije izključno operacijo sive mrene z monofokalnimi lečami. Vse operacije z implantacijo multifokalnih ali toričnih leč se smatra kot nadstandard in jih mora bolnik v celoti plačati sam. Kljub temu se mnogi za to odločajo, saj so prednosti operacije z omenjenimi lečami velike. Operacijo izvedemo praviloma le enkrat v življenju in leč nikoli več ni potrebno menjati. Po operaciji je okrevanje hitro, pacient ne potrebuje posebne oskrbe, operacijsko dvorano zapusti brez obveze in v nekaj dneh že lahko prične z delom. Kvaliteta življenja se v marsičem izboljša, zlasti pri različnih športih, npr. smučanju, potapljanju, golfu ali drugih aktivnostih, kjer očala pomenijo določeno oviro.

Po čem se razlikujete od drugih izvajalcev, zlasti tistih iz sosednje Hrvaške? Kaj je pomembno pri izbiri izvajalca?

Predvsem izkušnje in pogovor. Za te posege smo pri nas specializirani, s tehnologijo multifokalnih leč se ukvarjamo že preko 10 let, natančnost pri pregledu in izračunih pa nam daje zadovoljstvo, da smo pri več kot 95% naših pacientov dioptrijo korigirali z natančnostjo med minus in plus 0.50 dioptrije. Pravzaprav smo morali z dodatnimi posegi doslej dioptrijo korigirati le pri treh od vseh naših pacientov in še ti so bili po dodatni korekciji zadovoljni. Nikomur še ni bilo potrebno leče odstraniti. Vstavljamo 5 modelov  najmodernejših leč, ki jih izberemo individualno, da kar najbolje služijo prevladujočim aktivnostim pacientov. V Sloveniji smo tudi edini, ki imamo že večletne izkušnje s progresivnimi multifokalnimi lečami, ki ne povzročajo odsevnih krogov pri nočni vožnji. Ker se izogibamo metodam klasičnega oglaševanja, za nas marsikdo težje izve. Zato smo toliko bolj ponosni na medalji  Qudal in Customers Friend, ki nam jih je na podlagi neodvisnih raziskav podelila vodilna švicarska organizacija za certificiranje ICERTIAS za najboljši zasebni očesni kirurški center (www.icertias.com). Za svoje paciente profesionalno in zavzeto skrbimo, dokler potrebujejo našo pomoč. Glede cen storitev med Hrvaško in Slovenijo ni  bistvenih razlik. Ker gre za eno najpomembnejših  odločitev v življenju,  je predvsem pomembno zaupanje in dosegljivost vašega zdravnika vedno kadar ga potrebujete.

 

V novicah