V Kopru odpirajo srminski vhod v Luko

Luka Koper bo danes odprla srminski vhod v Luko Koper, ki so ga začeli graditi pred več kot desetletjem, a se je vmes zaradi zapleti z zemljišči gradnja ustavila. Dokončanje vhoda z navezovalno cesto do razcepa Srmin je težko pričakovano, saj bo središče mesta razbremenilo tovornega prometa.

Arhiv STA.

Gradbeno dovoljenje za srminski vhod v Luko Koper s spremljajočo dovozno štiripasovno cesto je bilo izdano leta 2008, na njegovi podlagi pa so zgradili prve infrastrukturne objekte. A nato se je projekt zaradi zapletov z nekaterimi zemljišči, v katere so bili vpleteni država, koprska občina, podjetje Finali in ankaranska občina, za skoraj desetletje ustavil.

Zadnja ovira za dokončanje drugega vhoda v Luko Koper je padla konec leta 2017, ko sta država in občina Ankaran podpisali kupoprodajno pogodbo za nakup preostalih manjkajočih zemljišč. Gradnja je nato znova stekla septembra lani.

Za gradnjo so v Luki Koper izbrali družbo Kolektor CPG, ki je dela, vredna 4,15 milijona evrov brez DDV, izvedlo skupaj s podjetjema Grafist in hrvaškim GP Krk. Dela so se nekoliko zavlekla, ker so morali izvajalci poskrbeti za dodatno konsolidacijo nasipa, po katerem poteka nova štiripasovna dovozna cesta od srminskega razcepa na obalni hitri cesti do vhoda v pristanišče.

Dolgo pričakovano odprtje novega kamionskega vhoda bo po pričakovanjih povečalo varnost v pristanišču ter razbremenilo sedanji vhod v Luko, s tem pa tudi tovorni promet po mestu. Kot so po povedali v Luki Koper, računajo, da bodo novi vhod uporabljali predvsem tisti tovornjaki, ki gravitirajo na drugi luški pomol.

Želja je, da bi na novi vhod preusmerili 40 odstotkov od približno tisoč tovornjakov, ki dnevno pripeljejo v edino slovensko pristanišče. Tega po napovedih ne bodo dosegli takoj, temveč v nekaj mesecih, k temu pa naj bi pripomogla tudi uvedba elektronskega sistema najave tovornih vozil in postopno urejanje predhodnih formalnosti po elektronski poti.

Dodatno naj bi tovorni promet do pristanišča prek središča Kopra razbremenila širitev bertoške vpadnice v štiripasovnico. Ta projekt naj bi po napovedih župana Aleša Bržana država začela izvajati v roku enega leta.

V novicah