Nove pinije v Izoli

Naravni park na območju Svetilnika v Izoli je bogatejši za pet pinij, ki so jih zasadili na pobudo izolskega Avto Centra Jereb v sklopu projekta En hibrid, eno drevo, ki ga je v Sloveniji spodbudilo podjetje Toyota Adria. Projekt temelji na zamisli, da se za vsako prodano hibridno vozilo Toyota zasadi eno drevo.

S posaditvijo dreves so nadomestili pred nekaj leti odstranjene, v neurju močno poškodovane pinije, je povedal direktor Avto Centra Jereb, nekdanji znani cestni dirkač Andrej Jereb (45). Jereb je povedal, da je cilj akcije ljudi spomniti na odgovornost do narave in jih spodbuditi k skrbi zanjo. “Vsi, ki imajo hibridna vozil že sami po sebi prispevajo k čistejšemu zraku z manj izpuščenimi emisijami. Naše podjetje pa to dodatno vrača z novimi drevese,” pravi Jereb. Nekdanji trikratni državni prvak v rallyju je prepričan, da bomo okolje obvarovali samo, če bomo skupaj stopili ljudje, industrija in politika.

V projektu so sodelovali še Komunala Izola ter okoli 40 otrok in šolarjev iz Vrtca Morje Izola in Osnovne šole Vojke Šmuc iz Izole, pobudo pa je podprla tudi Občina Izola. Skupno sodelovanje programa Ekošola, družbe Toyota Adria in pooblaščenih prodajalcev povezuje otroke in mlade z deležniki iz njihovega lokalnega okolja pri skrbi za gozdove, spodbuja njihovo trajnostno upravljanje, spoštovanje gozdne dediščine ter izobražuje in opozarja na pomen varovanja gozdov.

Izvajanje projekta je izolski Avto Center Jereb uspel prenesti z regijskega na lokalno območje in ga povezati s projektom Izola, zeleno mesto, ki ga je med letoma 2016 in 2018 izvajala Komunala Izola. Projekt En hibrid, eno drevo temelji na zamisli, da se v zameno za vsako prodano hibridno vozilo Toyota zasadi drevo. Cilj projekta pa je bila dodatna ozelenitev mesta in skrb za nadomestno zasaditev za vsako odstranjeno, poškodovano ali obolelo drevo.

Direktor Komunale Izola Denis Bele je ob dogodku povedal, da to pobudo povezujejo z usmeritvami iz projekta Izola, zeleno mesto. Slednjega so z zasaditvijo več kot 64 prvotno predvidenih dreves zaokrožili v letu 2018. “Na ta način pa nadaljujemo aktivnosti, usmerjene v dodatno ozelenitev Izole,” je dejal.

Direktor Avto Centra Jereb Izola Andrej Jereb pa je poudaril, da nameravajo akcijo nadaljevati tudi v prihodnje ter z njo vzpodbuditi širšo družbeno zavest.

Pínija (znanstveno ime Pinus pinea) je iglasto drevo iz rodu borovcev (Pinus) v družini borovk (Pinaceae). Pinija je vrsta bora, ki raste ob obali Sredozemskega morja in najpogosteje ob Iberskem polotoku. To drevo so že od pradavnine izkoriščali zaradi njegovih užitnih borovih oreščkov. Trenutno je tudi zelo razširjeno vrtnarsko drevo in ga še vedno vzgajajo zaradi semen.

Cena posaditve in vzdrževanja znaša nekaj stotakov, saj so zaradi okolja morali posaditi večja mlada drevesa.

TAM/STA

V novicah