Vinčec v posadki z Rogličem zmagal na 51. jadralski Barcolani

Slovenski olimpijec Gašper Vinčec je z jadrnico Way of Life presenetljivo zmagal na 51. Barcolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom. Član posadke je bil tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič.

Odlični kolesar je bil del ekipe, ki jo je vodil Vinčec, dvakratni olimpijec v razredu finn. Na OI v Atenah 2004 je osvojil 20., v Pekingu 2008 pa sedmo mesto, medalje pa je osvajal na SP in EP.

Jadralec Gasper Vincec, lastnik jadrnice Way of life.

“Veter je bil tisti, ki nam je danes pomagal do slavja. Za nas je pihala bonaca (brezvetrje, op. STA), za druge pa je bila bonaca. Moram reči, da so člani posadke opravili izjemno delo, od prvega do zadnjega. Sploh ne vem, kdo danes ni vozil barke, bila je izjemna sinergija,” je izpostavil Koprčan Vinčec.

Njegov pomočnik za krmilom je bil Mariborčan Žan Luka Zelko, ki si je po vrnitvi in dolgem premoru zaradi poškodbe letos v razredu laser priboril olimpijsko normo za Tokio 2020. Tako kot Roglič je bil tudi on prvič na maksi jadrnici na tekmovanju.

“Pomagal sem Gašperju in se tako naučil voditi tako veliko jadrnico. Nekaj dni pred tekmo smo sicer vadili na njej, s sem se za krmilom lovil, ker ni niti malo podobna laserju. A se je izjemno dobro izšlo. Imeli smo izjemen start, ko smo bili spredaj, pa smo imeli čist veter, izbrali smo še najboljša jadra za te pogoje in to je bilo odločilno,” je izpostavil Zelko.

Way of Life je skrajšano regato dobil v času ure, 54 minut in 10 sekund. Druga je bila črnogorska posadka Shining, ki je s krmarjem krmar Milošem Radonjićem dobila sobotno izvedbo regate Na Barcolano iz Slovenije. Tretja je bila posadka jadrnice Scorpio, četrta pa Adriatic Europa Dušana Puha.

Po podatkih organizatorja je nastopilo 2015 jadrnic, kar je sicer manj od lanske rekordne izvedbe, ko je nastopilo 2689 posadk. Za letos so se organizatorji odločili omejiti število jadrnic na 2600.

V zmagoviti zasedbi je bil tudi Roglič, letošnji zmagovalec dirke po Španiji in nekdanji smučarski skakalec, ki je športno zablestel v kolesarstvu. Tako mu je ob številnih uspehih v kolesarstvu v letošnjem letu zdaj uspel tudi velik met na barkovljanki.

Tudi Vinčec je bil izjemno vesel zmage, svoje prve na Barcolani, ki pa ni bila pričakovana. Osemintridesetletni Koprčan je lastnik 24-metrske Way of Life, od sredine leta pa ima v najemu tudi jadrnico Morning Glory, ki je slabe tri metra daljša in velja za eno najhitrejših jadrnic na svetu.

A zaradi pravnih zapletov med lastnikom in prejšnjim najemnikom – spor se rešuje na sodišču – s slednjo danes ni mogel izpluti. Vinčec pa je kljub temu posadko na Way of Life uspešno vodil od starta do cilja v edinih pogojih, v katerih se je lahko nadejal zmage – brezvetrju.

Večina jadrnic je namreč po znaku za start in topovskem strelu tako ostala skorajda na mestu, tudi največje tekmice Vinčeca na regati. Slednji se je ob uvodu vse bolj oddaljeval od tekmecev, imel na prvi boji zelo veliko prednost, ki jo je nato v skrajšani regati brez težav ohranil do cilja.

Pridružil se je dvema dosedanjima slovenskima zmagovalcema, ki sta skupaj slavila petkrat. Najuspešnejši slovenski krmar na Barcolani Mitja Kosmina, ki je lani štirinajstič zasedel drugo mesto, ima štiri zmage na barkovljanki, Dušan Puh pa eno iz leta 1994 z jadrnico Fanatic.

Kosmina je med letoma 1995 in 1997 trikrat zmagala z Gaia Legend, zaradi tega pa je slovenska posadka pokal prejela tudi v trajno last, leta 2009 pa je bil prvi z Maxi Jeno.

V novicah