Evropa, islam, džihad – večer v Dekanih

Istrsko društvo Helio Diakon, Društvo upokojencev Dekani in Kulturni klub Istra v petek 15. novembra ob 18. uri vabijo na evropski večer v Zadružni dom v Dekanih. Dekanski rojak, publicist Milan Gregorič bo govoril na temo svojih zadnjih knjig. Naslova sta povedna: Evropa, islam in džihad ter Evropa, vstani in obstani!

Milan Gregorič Foto: (c) Tino Mamić

Knjiga Evropa, vstani in obstani predstavlja avtorjev jezen odgovor na množico katastrofičnih napovedi o skorajšnjem razpadu EU spričo velikih kriz, ki jih je ta povezava doživljala v zadnjih nekaj letih. Med ostalim obravnava knjiga tudi zgodovino združevanja Evrope, pridobitve in prednosti EU, gospodarske, kulturne in politične temelje povezave, staranje Evrope in migracije z vsemi njihovimi posledicami, propad komunizma in vzpon kulturnega marksizma, problematičnost vzhodnih meja EU (Balkan, Kavkaz idr.), evropska razpotja, pasti, izbire in odzive nanje. Knjigo je izdala založba Mladika iz Trsta (2018), izbrala in financirala prek javnega natečaja pa jo je dežela Furlanija Julijska Krajina ob 10. obletnici vstopa Slovenije v Schengen oz. v Evropo brez meja ter se knjiga podarja na predstavitvah, v knjigarnah ipd., da bi tako dosegla čim širši krog bralcev, in bo na razpolago tudi udeležencem evropskega večera v Dekanih.

Knjigo Evropa, islam, džihad je izdala založba Nova obzorja iz Ljubljane (2018) in skuša osvetliti enega najbolj žgočih problemov današnjega časa, ki vsakodnevno zaposluje evropsko politiko in širšo javnost. Knjiga obravnava pomembne obrise islama, vključno s Koranom in šeriatskim pravom, njegovo primerjavo s krščanskim Zahodom in še posebej fenomen džihada ali svete vojne. In sicer od naskokov polmeseca na Evropo v večstoletnih arabskih osvajanjih po Mohamedovi smrti (635-1100), prek povratnih udarcev Evrope v času križarskih vojn (1100-1300) ), pa kasnejše nekaj stoletne turške osvajalske pohode po stari celini, ki so trajali do leta 1683, ko je mogočni Otomanski imperij doživel svoj veliki dokončni poraz pred Dunajem, ter obdobje kolonializma. Obravnava tudi nastop Al Kaide in Islamske države na politični sceni, pa sodobno migrantsko invazijo iz muslimanskega sveta na Evropo, z njenimi ozadji in posledicami.

Milan Gregorič
V novicah