Pametne vasi

Pametne vasi postajajo resničnost. Tudi na Vipavskem. V to je prepričan evropski poslanec Franc Bogovič (EPP-SLS), ki je pripravil na to temo omizje. Predstavil bo projekt pametnih vasi in možnosti za financiranje tovrstnih projektov iz različnih evropskih skladov in mehanizmov v novi finančni perspektivi EU.
Prireditev bo v petek, 29. novembra, ob 18. uri na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ajdovščina na Vipavski cesti 4. Prireditev je brezplačna in odprta širši javnosti.
Pametne vasi so podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju z uvedbo najnovejših tehnologij in konceptov. Evropska unija bo za njihovo uresničitev namenila sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.

“Slovenija bi lahko bila s svojimi danostmi pilotna država in zgled ostalim članicam v uvajanju tovrstnih rešitev. Toda, ali bomo znali izkoristiti sredstva in priložnosti, da ohranimo slovensko podeželje poseljeno ter obdelano in hkrati privlačno za podjetnike, obrtnike ter za mlade družine in starostnike? V Ajdovščini bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti za razvoj lahko pričakujemo v prihodnosti,” je povedal poslanec Franc Bogovič.

Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu (EPP-SLS) Foto: EP
Na omizju bo tudi Tadej Beočanin, ajdovski župan. V ajdovski občini namreč že tečejo projekti za razvoj pametnih vasi, ki se bodo predstavili: Projekt Grevislin (vzpostavitev sodobnega omrežja merilnih postaj na izbranih mikro-lokacijah, ki bo avtomatsko in v realnem času spremljalo prisotnost koristnih in škodljivih žuželk ter spor), Projekt SPON (sistem za podporo odločanju o namakanju, ki na podlagi monitoringa parametrov vlage v tleh omogoča optimalno namakanje kultur), aplikacija Virtualna tržnica (aplikacija za neposredno naročanje lokalno pridelanih pridelkov in izdelkov) ter projekt Zavoda Sopotniki (prostovoljni prevozi starostnikov na podeželju).
Vizijo razvoja kmetijstva in podeželja bosta predstavila Franc Vodopivec s Kmetije Slavček in Matej Marc s kmetije V Snici, predstavnik Podeželske mladine Vipavske doline.
Predstavitvam bo sledila možnost postavljanja vprašanj sodelujočim ter pogovor ob pogostitvi s pridelki lokalnih proizvajalcev.
Omizje organizirata poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in Občina Ajdovščina.Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/qJy8hCBeB6GWBHHL9

Dogodek je bil organiziran s strani Poslanske skupine Evropske ljudske stranke – EPP Group.
V novicah