V Izoli za osveščanje o pomenu trajnostnega ravnanja z okoljem

Komunala Izola je danes pripravila prvi izkustveni dogodek pod geslom Ponovno uporabo spremeni v navado, ki ima za cilj osveščanje o pomenu trajnostnega ravnanja in odgovornosti do okolja. Ob tej priložnosti sta direktor komunale Denis Bele in izolski župan Danilo Markočič podpisala simbolno zeleno listino.

Odprtje dogodka programa Zelene javne institucije, katerega glavni namen je ozavescanje o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki, uporabi okolju prijaznih izdelkov in ponovni uporabi.
Direktor komunale Denis Bele in izolski zupan Danilo Markocic.

Geslo današnjega dogodka zajema vizijo in poslanstvo Komunale Izola, je pojasnil Bele in spomnil na oprijemljive rezultate, ki so jih že dosegli v minulih letih. Tako so dvignili okoljsko zavest prebivalstva ter konkretno povečali delež ločeno zbranih odpadkov s 17,6 odstotka v letu 2010 na 57 odstotkov letos.

Med drugim so letos odprli center uporabnih predmetov, kjer je moč zamenjati rabljene, a še vedno uporabne predmete, in odziv občanov po Beletovih besedah kaže, da so bili njihovi ukrepi usmerjeni v pravo smer. Obenem se direktor Komunale Izola zaveda, da imajo še veliko dela pred sabo, tako pri samem ravnanju z odpadki kot pri promociji dobrih praks in izobraževanju.

Bele in Markočič sta ob tem v imenu javnih institucij, delujočih pod okriljem občine, podpisala tudi zeleno listino, ki simbolizira zavezanost javnih institucij h krepitvi osveščenega ravnanja z odpadki med zaposlenimi in med občani. Na ta način želijo doseči, da bi javne ustanove prevzele vlogo vzornikov in komunikatorjev pomena ponovne uporabe predmetov.

Kot je navedel Bele, bodo ta cilj dosegli s spodbujanjem ponovne uporabe predmetov, t.i. waste consultingom, vzpostavitvijo eko kotičkov in tudi s sprejetjem ustreznih odlokov, ki bi npr. prepovedovali uporabo plastike na javnih prireditvah.

Župan Markočič je opozoril, da se varovanje okolja začne pri nas samih. Kot konkreten korak pa je navedel, da gostinci na prazničnih stojnicah v okviru sejmišča Ledeni otok prvikrat ne bodo uporabljali plastike.

Današnji dogodek, ki je bil posebej namenjen ženskam, predstavnicam javnih ustanov, so sklenili z izmenjavo oblačil in modnih dodatkov, ki so jih udeleženke prinesle na prireditev.

V novicah