Letalski prevozniki zaradi virusa v drastično zmanjšanje obsega poletov

Družba IAG, krovno podjetje britanskega letalskega prevoznika British Airways in španskega prevoznika Iberia, bo v aprilu in maju zmanjšala zmogljivost prevozov za 75 odstotkov. Podobno ali obsežnejše zmanjšanje so napovedali tudi francoski Air France, nemška Lufthansa in irski Ryanair.

Letalo Air France.

IAG je danes sporočil, da bo zaradi izbruha koronavirusa letalske zmogljivosti glede na lanski april in maj zmanjšal za vsaj 75 odstotkov. Med ukrepi so tudi zmanjšanje nepotrebnih IT-stroškov, zamrznitev zaposlovanja ter ponujanje prostovoljnega odhoda zaposlenim in zmanjšanje obsega delovnih ur, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

IAG je tudi ustavil spremembe v vodstvu, in sicer bo Willie Walsh – ki je odstopil in bi ga moral 26. marca na mestu glavnega izvršnega direktorja zamenjati Luis Gallego, sedaj glavni izvršni direktor Iberie – ostal na čelu IAG.

Iz Air France pa so danes sporočili, da bodo zaradi virusa zmogljivosti zmanjšali za od 70 do 90 odstotkov, in napovedali, da bo epidemije močno vplivala na finančno stanje podjetja.

Britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet je ločeno napovedal, da bo morda moral prizemljiti “večino” svoje flote. Pri tem je opozoril, da ni nobenega jamstva, da bodo evropski letalski prevozniki preživeli dolgotrajno ustavitev letalskih prevozov. Zato je pozval k usklajeni državni podpori, da bi zagotovili, da bo letalsko prevozništvo delovalo tudi po tej krizi.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo od torka svoje zmogljivosti na dolgih letih zmanjšal za do 90 odstotkov, v glavnem bodo omejili lete v Afriko, na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko, je poročala AFP.

V Evropi bo Lufthansa zmanjšala zmogljivost na kratkih letih za 80 odstotkov. Prvotno je po navedbah AFP za poletno sezono načrtovala okoli 11.700 tovrstnih letov na teden. Lufthansina podružnica Austrian Airlines pa bo ukinila vse regionalne lete.

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair, pod okrilje katerega sodita tudi avstrijska Lauda in poljski nizkocenovnik Buzz, bo zmogljivost aprila in maja zmanjšal za 80 odstotkov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes napovedal prvi mož Ryanaira Michael O’Leary.

Tudi ameriški letalski prevozniki so, potem ko je administracija predsednika Donalda Trumpa prepovedala lete iz Evrope, napovedali drastično zmanjšanje delovanja.

Prevoznik United Airlines je za april in maj napovedal okoli 50-odstotno zmanjšanje zmogljivosti, pričakuje pa, da se bo omejitev podaljšala globoko v poletje. American Airlines bo vse zmogljivosti na mednarodnih letih zmanjšal za 75 odstotkov, prevoznika Delta in Southwest Airlines pa sta napovedala ukinjanje letov, poroča AFP.

V novicah