Koncesijo za turistično središče na Sviščakih bodo predvidoma podelili še letos

Na Občini Ilirska Bistrica so še v fazi evidentiranja potencialnih ponudnikov za izgradnjo kampa za avtodome in šotorišča ter ureditev sanitarij v okviru bodočega turističnega središča, je povedal župan Emil Rojc. Neuradno imajo dva interesenta. Občina namerava nadaljevati postopek za podelitev koncesije, kar naj bi izvedli še letos.

Če se bodo uspeli držati časovnice, bi izbrani investitor z deli lahko začel v letu 2021, je za STA navedel Rojc.

Poleg postopkov glede omenjene investicije občina ureja še postopek parcelacije na širšem območju Sviščakov, s čimer bo vsaka obstoječa počitniška hiška dobila svojo parcelo. “Na tak način želimo urediti zemljiško-knjižno stanje na tem območju,” je dodal župan.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc.

Občinski podrobni prostorski načrt za to območje sicer med drugim dopušča še izgradnjo hotela z depandansami in bungalovi, gostinskega in sanitarnega objekta ter večnamenskega športno rekreacijskega objekta – letnega plavalnega ribnika oz. zimskega naravnega drsališča.

Medtem je turistična sezona na Sviščakih na vrhuncu. Če je na obisk tamkajšnjega planinskega doma v začetku letošnje sezone vplivala epidemija novega koronavirusa, je število dnevnih gostov zdaj primerljivo s prejšnjimi leti, prevladujejo pa domači gosti, je za STA povedala oskrbnica planinskega doma Jadranka Čosić.

Dostop do planote na okoli 1200 metrih nadmorske višine, ki je tudi najpogostejše izhodišče za vzpon na Snežnik, iz smeri Ilirske Bistrice je od lanskega leta precej olajšan, saj je direkcija za infrastrukturo cesto v celoti asfaltirala.

V novicah