V Tartinijevem letu bodo v Piranu odprli Tartinijev festival

Na Obali se bo nocoj začel 19. mednarodni Tartini festival, letos pridružen praznovanju 250-letnice smrti beneškega skladatelja Giuseppeja Tartinija. V piranski cerkvi sv. Jurija bosta nastopila Beneški baročni orkester in violinist Giuliano Carmignola. S 13 koncerti bo spet povezal Piran in Koper, zaključni pa bo tokrat 3. decembra v Ljubljani.

Ob obletnici so na festival povabili strokovnjake za Tartinijevo glasbo, zato bo mogoče spoznati nekaj velikih evropskih violinistov, kot so Carmignola in Giorgio Fava iz Italije, David Plantier iz Francije in Laszlo Paulik iz Madžarske, je za STA povedala umetniška vodja Jasna Nadles, ki festival pripravlja s programskim vodjem Milanom Vrsajkovom. Na festivalu bo zazvenela tudi Tartinijeva violina, ki jo je izdelal Nicolo Amati in jo hrani Pomorski muzej v Piranu.

Vsi koncerti, razen uvodnega in zaključnega, bodo potekali na prostem, v križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu in atriju Pretorske palače v Kopru.

Nocojšnjemu prvemu koncertu bodo do konca avgusta sledili ansambli Nemške komorne akademije iz Neussa, La Calandria in Il terzo suono s solistom na baročni violini Giorgiom Favo. Tartinijevo violino bo na koncertu 29. avgusta vključil ansambel I Solisti Veneti, ki po napovedih organizatorjev pripravlja poseben poklon skladateljevi glasbi.

Nato se bo 2. septembra prvič na festivalu predstavil avstrijski violinist Erich Hobarth, prva violina Mosaique kvarteta in Dunajskega godalnega seksteta ter nekdanji dolgoletni koncertni mojster orkestra Concentus Musicus, ki ga je ustanovil in vodil sloviti Nikolaus Harnoncourt. Z njim bosta violončelist Erich Oskar Hütter in pianistka Janna Polyzoides.

Godalni kvartet Aron bo 3. septembra obudil spomin na oba letošnja glasbena jubilanta, Tartinija in Ludwiga van Beethovna ob njegovi 250-letnici rojstva, 4. septembra pa bosta Tartinijeve sonate in duete interpretirala mlada francoska glasbenika David Plantier in Annabelle, združena v Duu Tartini.

V septembrskem delu festivala bodo nastopili še ansambel Cenacolo Musicale z violinistom Paolom Perronejem, madžarska glasbenika Laszlo Paulik in Augusztin Szokos na violini in čembalu ter norveški violinist Henning Kraggerud s kitaristom Pettrom Richterjem.

Organizatorji so pripravili tudi koncerta mladih glasbenikov v sklopu Tartini junior, ki bosta potekala v atriju Pretorske palače. Na prvem, 31. avgusta, bodo Gal Golob, Jernej Vindšnurer in Samo Hude predstavili Tartinijeva dela skozi jazzovske improvizacije, na drugem, 7. septembra, pa se bodo predstavili Vita Benko, Matej Haas in Sebastian Bertoncelj.

Za zaključni koncert festivala pa so se ob letošnjem Beethovnovem letu povezali z nemškim veleposlaništvom v Ljubljani, kjer bo 3. decembra v Slovenski filharmoniji ponovno nastopil orkester Nemške komorne akademije iz Neussa na Reni, tokrat skupaj z umetniško vodjo, nizozemsko violinistko Isabelle van Keulen, ki redno sodeluje z nizozemskim kraljevim orkestrom Concertgebouw, Berlinsko filharmonijo in orkestrom NHK Tokyo. Poleg Tartinijeve in Beethovnove glasbe so na spored uvrstili dela dela Dvoržaka, Bartoka in Alda Kumarja.

V novicah