S prihodnjim tednom v Piranu na voljo brezplačni prevozi za starejše

Piranski župan Đenio Zadković je danes s simbolno predajo ključev avtomobila voznikom prostovoljcem naznanil začetek brezplačnih prevozov za starejše Prostofer tudi v piranski občini. Prve rezervacije prevozov bodo sprejemali že v petek, starejšim občanom pa bodo prevozi na voljo od četrtka, 10. septembra.

Mesto Piran.

Župan se je zahvalil vsem sodelujočim in Zlati mreži kot izvajalcu programa, obenem pa poudaril pomen Prostoferja za piranske seniorje, “saj omogoča dostop do različnih storitev in opravkov na brezplačen in preprost način”, so sporočili z Občine Piran.

Starejši se že vrsto let srečujejo s težavami, ki jih predstavljajo javni prevozi, zlasti če živijo izven mestnih središč. Po drugi strani so taksi službe za večino starostnikov finančno nedostopne. Z brezplačno storitvijo Prostofer, ki se lahko preprosto naroči prek telefona, je omogočena lažja dostopnost do lokalnih zdravstvenih domov, bolnišnic ter uradnih ustanov, pokopališč in trgovinskih centrov na območju občine.

Storitev prevoza lahko naročijo uporabniki od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro na brezplačni telefonski številki 080 10 10. Storitev prevoza je treba naročiti vsaj tri dni pred želenim datumom. V komunikacijskem centru bodo zabeležili podatke klicatelja, datum, uro in lokacijo prevoza ter o tem obvestili prostovoljnega voznika. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se bo opravil prevoz.

Za potrebe projekta bo Občina Piran zagotovila v začetnem obdobju električno vozilo ter poskrbela za zavarovanje voznika in sopotnikov. Zavod Zlata mreža pa bo poskrbel za obvezno usposabljanje voznikov prostovoljcev. Trenutno je prijavljenih približno deset voznikov.

Občina Piran se je projektu pridružila kot tretja južnoprimorska občina in hkrati prva, ki bo to storitev opravljala na tem področju z električnim vozilom.

Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje b-kategorije in je v svojem prostem času pripravljen pomagati sočloveku. Novi vozniki se lahko prijavo za sodelovanje na elektronski naslov ksenija.franca@piran.si oz. pokličejo na številko 05 671 03 12, so še zapisali na piranski občini.

V novicah